12 May 2012

UMNO MEMBELI RAKYAT DENGAN KEMEWAHAN


PETALING JAYA: Umno bukan seperti parti-parti lain. Tidak ada parti lain yang boleh menandingi Umno – parti terbesar berusia 66 tahun itu. Sama ada dari jumlah ahli atau kemewahan, Umno adalah nombor satu.
Kehadiran puluhan ribu ahli Umno ke Stadium Nasional di Bukit Jalil malam tadi kerana menyambut kelahiran parti itu bukan sesuatu yang di luar jangkaan. Nyata sambutan itu mewah dan meriah.
Sambutan yang meriah itu memang sudah sinonim dengan Umno. Sebelum ke Bukit Jalil, ahli-ahlinya bermalam terlebih dahulu di hotel yang di tempah khas di sekitar Kuala Lumpur dan lokasi berdekatan.
Mereka menaiki bas yang disewa khas dan dijanjikan wang saku. Ini tradisi Umno bagi ahlinya yang tinggal di luar ibu kota bagi menghadiri program parti termasuk perhimpunan agung Umno di PWTC. Sesetengah mereka menaiki khas jabatan kerajaan kerana wakil rakyat mereka menjadi Exco kepada jabatan berkenaan.
Beberapa ahli Umno berkata, mereka sangat beruntung menjadi ahli parti itu terutama ketika menghadiri program parti di Kuala Lumpur.
Rosli Awang dari Kuala Terengganu berkata,  “Saya datang ke Kuala Lumpur semuanya percuma.”
“Saya tidur di Hotel Grand Seasons dan dijanjikan wang poket tetapi belum dapat lagi. Masa perhimpunan agung Umno pun begini juga.”
Jadi anggaran kasar 100, 000 orang mendengar ucapan Datuk Seri Najib Tun Razak di Stadium Bukit Jalil bukan luar biasa dan mengejutkan.
Dengan kekayaan yang ada, Umno boleh membawa seberapa ramai yang mereka mahu. Jangan lupa ahli parti itu berjuta orang.
Namun menjelang pilihan raya umum 13 yang kini di depan mata, kemeriahan sambutan  66 tahun itu mungkin untuk seketika sahaja.
Percakapan di cawangan dan bahagian ialah Umno masih tidak dapat bersatu padu sepenuhnya.
Tolak calon parti
“Isu yang paling besar ialah masih tidak semua ahli akan setuju dengan calon yang dipilih parti. Ini yang berlaku dalam setiap kali pilihan raya.
“Umno kalah kerana sikap pemimpin di cawangan dan bahagian berlaku tikam belakang menjelang pilihan raya. Kerana mereka tidak bersatu, kerana ada kepentingan sendiri, ahli akar umbi berpecah belah.
“Umno kalah kerana tidak bersatu. Mereka bermusuhan sesama sendiri,” kata Rosli lagi.
Apa yang berlaku itu mungkin satu contoh sahaja. Barangkali perkara serupa timbul juga ditempat lain. Najib mungkin menyedarinya tetapi apa yang boleh dilakukannya?
Beliau cuma boleh merayu tetapi apa yang berlaku sebelum ini tidak semua suara preiden didengari.
Ini yang berlaku kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika menghadapi pilihan raya umum 2008 yang menyebabkan BN kalah empat negeri – Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Perak.
Perbalahan sesama sendiri adalah musuh dalam parti. Adakah ahli Umno memberi sokongan sepenuh hati kepada Najib?
Adakah rakyat boleh menerima sepenuhnya pemerintahan Najib? Untuk menukurnya dari segi program turun padang atau  bantuan kepada rakyat ia bukan jaminan BN secara automatik mendapat undi.
Pengundi sudah bijak. Mereka kini menilai antara kebaikan yang dibuat BN sejak 1957 dengan harapan baru yang diberikan Pakatan Rakyat.
Muda Mohd Nor - FMT

HANYA UMNO YANG SUKA MENGAKU TUA

Kebanyakan manusia suka menjadi muda. Kalau memang diri kita muda eloklah kita muda. Jangan pula mengaku tua. Tetapi kita pun tidak tahu mengapa Umno suka menjadi tua. Umno yang ada sekarang sebenarnya baru berumur 25 tahun tetapi mengaku sudah tua bangka iaitu 66 tahun. 
Umur 66 tahun adalah umur di mana kubur kata mari rumah kata pergi. Mungkin Umno memang sudah insaf hendak masuk kubur sebab itu Umno yang ada sekarang tidak mengaku bahawa umurnya baru 25 tahun.

Untuk rekod Umno yang ada sekarang adalah Umno Baru yang ditubuhkan pada 1987 oleh Dr Mahathir setelah Umno sebenar diharamkan oleh Mahkamah pada 1987 selepas krisis Dr Mahathir-Ku Li. 

UMNO DAH LAMA MENINGGAL PADA UMURNYA 41 TAHUN

Umno sebenar iaitu Umno Lama sudah lama meninggal dunia iaitu pada umurnya 41 tahun pada 1987 setelah diharamkan oleh Mahkamah. Umno yang ada sekarang adalah Umno Baru yang ditubuhkan oleh Dr Mahathir. Jadi sambutan ulangtahun ke 66 ini adalah satu penipuan dan penyelewengan fakta sejarah yang jelas.

Sambutan ini sepatutnya adalah ulangtahun ke 25 bukannya ke 66. Jelas sekali pemimpin Umno menipu ahlinya dan rakyat Malaysia. Fakta sejarah mereka selewengkan hanya kerana tidak mahu mendapat malu bahawa mereka adalah parti baru yang tidak matang sesuai dengan perangai dan tindak tanduk mereka sekarang yang kebudak-budakkan dan tidak bertamadun.

Generasi baru mungkin tidak sedar bahawa Umno yang diasaskan oleh Dato Onn pada 1946 sudah berkubur tanpa nesan di Kuala Lumpur lantaran pergaduhan antara Ku Li dan Dr Mahathir. Kerana tamakkan kuasa Dr Mahathir sengaja membiarkan Umno Lama diharamkan bagi menghapuskan Ku Li dan kuncu-kuncunya dalam Umno. Akhrinya Ku Li menubuhkan Semangat 46 sebelum Ku Li kembali melutut kepada Dr Mahathir.

Kita ingin ingatkan Umno dan pemimpinnya supaya tidak memutarbelitkan sejarah. Lambat laun rakyat akan sedar.

Selamat menyambut Ulang tahun ke 25 untuk UMNO BARU.

TAHUKAH ANDA BERAPA UMNO/BN BELANJA UNTUK HIMPUNAN ULANG TAHUN 25?

Bas disediakan, duit poket diberi, belanja persediaan tempat program, makan minum semua tanggung, %$%^ cangkung, campur tolak campur tolak, agaknya berapa Umno belanja untuk program tersebut. Cuba anda bayangkan. Dari mana Umno dapat duit jutaan ringgit itu. Cuba congakan?

Kalau duit poket, makan minum free, bas free tidak disediakan agaknya dapat atau tidak mereka kumpul jumlah seramai kira-kira 60,000 - 80,000 orang itu. Itupun jauh lebih kecil berbanding himpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Tahukah anda bahawa 2,800 buah bas digunakan untuk mengangkut sebahagian ahli dan penyokong Umno. Kalau tak ada bas free macam ini alamatlah banyak kerusi kosong pada malam tadi.Dengan 2,800 buah bas boleh mengangkit kira-kira 11,000 orang.

Bukan main terujanya Ah Jib Gor. Pada hal dia tak tahu bahawa ramai yang datang itu dapat melancung free bukannya hendak sangat datang ke Stadium Bukit Jalil itu. Ada yang paksarela, dapat duit boleh juga datang.
Kesian Najib ditipu oleh anak buahnya sendiri.

Najib juga menipu anakbuahnya kerana ulang tahun Umno tahun ini bukannya kali ke 66 sebab Umno yang ada ini adalah Umno Baru yang umurnya baru 25 tahun. Umno yang berumur 66 tahun itu sudah meninggal pada tahun 1987 diharamkan oleh Mahkamah pada umurnya 41 tahun.


NAJIB TAK PERCAYA LAGI BOMOH SIAM, TOK SAMI DAN PAK KIYAI, TETAP MAHU BUBAR PARLIMEN?

Presiden Umno, Ah Jib Gor begitu bersemangat ketika menyampaikan ucapan pada Himpunan Memperingati Ulang Tahun Umno ke 25 (Umno Baru) malam tadi.

Beliau membayangkan bahawa Parlimen akan dibubarkan dalam jangkamasa terdekat. Mungkin sehari dua lagi. Mungkin beliau teruja dengan kedatangan ahli dan penyokong Umno yang hadir kira-kira 60,000-80,000 di Stadium Bukit Jalil. Mungkin kerana tidak pernah berhadapan dengan 'crowd' seramai itu, Najib dilihat bagaikan bermimpi padahal kedatangan geng baju merah itu kebanyakan ditaja dan diberi upah. Jumlahnya jauh lebih kecil berbanding himpunan Bersih 3.0.

Jika benar Najib mahu membubarkan Parlimen sehari dua ini, maka jelaslah bahawa Najib sudah tidak percaya kepada Bomoh Siam, Tok Sami, Bomoh India dan Pak Kiyai Indonesia yang meramalkan Umno/BN akan berhadapan dengan tugas rumit pada PRU 13 ini. Meminjam posting dari  Blogger MSO.

Kalau sebelum ini ramai pihak yang mendakwa bahawa setiap kali hendak membubarkan pemimpin-pemimpin Umno akan mendapatkan khidmat 'Konsultan-Konsultan' dari Siam, India dan Indonesia ini untuk meramalkan tarikh untuk mereka membubarkan Parlimen.

PASCA BERSIH 3.0 : KOUTA HAJI, MAJLIS FATWA DIPOLITIKKAN UTK KEPENTINGAN UMNO/BN?


Kerajaan BN Ah Jib Gor memang benar-benar terdesak. Semua badan, organisasi, orang perseorangan, pegawai-pegawai 'Expired' dan lain-lain digunakan untuk mereka memulihkan sokongan rakyat kepada Umno/BN.

Majlis Fatwa tidak semena-mena mengeluarkan fatwa berkaitan perhimpunan. Sebelum ini sudah ratusan perhimpunan diadakan oleh pelbagai pihak tetapi tiadalah fatwa dikeluarkan. Ada perhimpunan yang terang-terang disulam dengan kata-kata menghasut, mengugut dan ganas seperti laungan langkah mayat aku; kami mahu  darah; berambus balik ke negara asal dan sebagainya. Ada perhimpuna yang menghina agama lain dan bangsa lain seperti perhimpunan membawa kepala lembu; tahi lembu dan sebagainya. Malah semasa Bersih 1.0 dan Bersih 2.0 tiada fatwa dikeluarkan.

Kouta Haji juga nampaknya digunakan untuk memburuk-burukkan Bersih 3.0. Kerajaan Ah Jib Gor mengugut bahawa kemungkinan rakyat Malaysia akan dihalang dari mengerjakan haji atau kouta kita dikurangkan hanya kerana berlakunya perhimpunan Bersih 3.0 di Madinah dan Mekah.Kerajaan Arab Saudi diberitakan memandang serius perkara itu. Sepatutnya Kerajaan Ah Jib Gor bukannya menakutkan umat Islam tentang perkara ini, tetapi tugas mereka sewajibnya ialah meyakinkan kerajaan Saudi bahawa perhimpunan itu tiada kaitan dengan Arab Spring atau politik Arab Saudi tetapi ianya bertujuan untuk reformasi Pilihanraya di Malaysia. Jelas Kerajaan Ah Jib Gor cuba menangguk di air keroh.

Dewan Bandaraya KL juga bertindak dengan keras sebelum, semasa dan selepas Bersih 3.0. Apa yang dapat kita lihat ialah Dewan Bandaraya KL menjadi agensi yang jelas berpihak. Mereka lupa bahawa hanya satu Parlimen sahaja dalam Wilayah Perseketuan yang dimenangi oleh BN yang lain semuanya dikuasai PR.

Tidak semena-mena manusia-manusia 'expired' seperti Rahim Noor, Hanif Omar dan lain-lain timbul semula mengeluarkan kenyataan-kenyataan nakal yang memualkan. Bayangkan ada pihak yang menuduh dan melabelkan Tok Guru Nik Aziz sebagai 'bapa kafir'. Semua mereka ini menghentam dan memburuk-burukkan Bersih 3.0 tanpa merujuk kepada niat dan objektif mengapa Bersih 3.0 dibentuk dan mengapa himpunan itu diadakan.

Jelas sekali Umno/BN begitu tertekan dengan Bersih 3.0. Mereka sedang cuba mengurangkan kesan negatif yang sedang mereka alami dengan memperkuda berbagai agensi.

RM272 JUTA LAGI DUIT RAKYAT HANGUS?

Projek Monorel pertama yang di tengah-tengah Bandaraya Melaka dikatakan rugi kerana sering rosak. Malah sebaik sahaja ianya dirasmikan monorel tersebut rosak.


Kini Kerajaan Melaka akan membina projek kedua yang dinamakan TREM Melaka dengan kos RM272juta. Bayaran balik selama 20 tahun. Tambang yang dikenakan ialah RM2 seorang. 


Jumlah pelanggan yang disasarkan ialah seramai 18,630 orang sehari untuk laluan sehala.

Pada pandangan anda adakah projek berdaya maju atau akan menjadi projek Gajah Putih seperti Eye On Malaysia, Kincir Air, Lapangan Terbang Batu Berendam dan lain-lain.11 May 2012

ADA 9 ORANG LAGI WAN AHMAD WAN OMAR, JANGAN TIPU ....


Terdapat 10 orang ahli Umno yang bernama Wan Ahmad Wan Omar. Seorang dari Wan Ahmad Wan Omar dari Kelantan telahpun membuat kenyataan bahawa nombor Kad Pengenalan yang didakwa Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution adalah kepunyaannya bukan Wan Ahmad SPR.

Namun semalam, Saifuddin menegaskan mengikut carian database keahlian Umno ada 10 orang yang bernama Wan Ahmad Wan Omar. Seorang sudah mengaku, jadi ada 9 orang Wan Ahmad Wan Omar yang menjadi ahli Umno.

Saifuddin berkata beliua menunggu kenyataan Wan Ahmad SPR mengenai isu ini.

Menurut Saifuddin Wan Ahmad tidak boleh berdolak dalik lagi kerana Wan Ahmad SPR dengan jelas mengaku bahawa beliau mungkin didaftarkan oleh orang lain sebagai ahli Umno dan ini disiarkan oleh media sebelum ini.

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang seterusnya menegaskan beliau sanggup menunggu kenyataan 9 orang lagi Wan Ahmad Wan Omar. Kita tengok nanti apa kesudahan cerita ini. Tetapi apa yang penting ialah kredibiliti dan imej Wan Ahmad Wan Omar boleh dipertikaikan, Kalau di negara barat sudah lama Wan Ahmad Wan Omar dan Abdul Aziz Yusof letak jawatan.

Namun budaya di Malaysia kalau sudah dibuktikan bersalah sekalipun seseorang itu tetapi tiada maruah terus mahu memegang jawatan yang disandangnya.

TAHUKAH ANDA SIAPA SEBENARNYA YANG TUDUH TOK GURU BAPA KAFIR?


Siapakah yang menuduh Tok Guru Nik Abdul Aziz sebagai 'Bapa Kafir'. Di dalam New Straits Times (NST) dengan jelas dinyatakan bahawa bekas penjenayah Rahim Noor yang melabelkan Tok Guru dengan gelaran itu.  Tetapi tidak semena-mena Rahim Noor menafikannya pula. Beliau berkata bahawa tiada ungkapan sedemikian diungkapkan oleh lidah tidak bertulangnya. Lidah penjenayah ini mungkin bercabang atau tidak bercabang. Dalam kes 1998 dahulu pun tiada orang yang mengaku memukul Anwar separuh mati.

Penulis ruangan NST itu yang bernama Rahmah Ghazali juga menafikan beliau menulis sedemikian. Habis itu siapa yang tulis. Adakah komputer di Pejabat NST boleh menulis sendiri artikel di ruangan tersebut. Bukankah sebelum ianya hendak dicetak ia akan diedit dan disemak oleh Editor, Pengarang dan Ketua Pengarang.

Jadi kalau semua orang tidak mengaku, siapa pula yang menulis dan meluluskan ianya diterbitkan. Pelik bin ajaib.

NST bukannya surat khabar setahun jagung. Ia sudah puluhan tahun memfitnah dan membuat cerita bohong. Mustahil ianya diluluskan terbit tanpa restu orang besar NST.  Atau memang ada konspirasi jahat untuk menjatuhkan maruah Tok Guru.

Fitnah ini memang tidak besar jika hendak dibandingkan dengan fitnah liwat dan zina Anwar Ibrahim serta skandal Azmin Ali. Namun implikasi dan impaknya besar terhadap agama dan politik negara.

Kita harap orang yang bersalah ini tampil ke hadapan memohon maaf kepada Tok Guru dan seluruh dunia khususnya kepada semua pembaca NST.

Sementara itu anak-anak murid Tok Guru dan rakyat Kelantan Marah dengan tuduhan akhbar pencacai Umno, New Strait Times tersebut.


Mereka telah membakar replika akhbar berkenaan di Dataran Ilmu, Kota Bharu hari ini.

Pembakaran itu diketuai Speaker DUN Kelantan, Datuk Nasuruddin Daud di Medan Ilmu, tempat umat Islam berkumpul  mendengar kuliah pagi Jumaat yang kebiasaannya disampaikan Tok Guru Nik Aziz.

Pembakaran itu sebagai membantah kenyataan Tan Sri Rahim Noor yang mendakwa 'Nik Aziz is father of kafir' yang disiarkan di muka 6 NST 8 Mei lepas. (gambar

Pada pandangan agaknya siapa yang bertanggungjawab menuduh Tok Guru Bapa Kafir.

KEMATIAN BERMULA BILA JIWA DAN DIRI DIBELENGGU TANPA BERBUAT APA-APA


Di keheningan petang 28.4.2012 itu, dari jauh aku dapat lihat semburan air dan asap dan orang ramai sedang melarikan diri. Di celah-celah asap itu aku dapat lihat sinar untuk hari esok. Usaha Pak Samad dan yang lainnya tidak sia-sia. Aku bangga menjadi sebahagian dari sejarah, dan aku takkan di jajah lagi. Aku bangga untuk menceritakan kepada anak-anak dan cucu-cucu aku kalau aku masih diizinkan untuk hidup, bahawa aku bukannya sesiapa dan aku tak tahu kalau aku dapat menyumbang apa-apa, tapi aku bangga untuk berada bersama-sama orang-orang yang bebas dan “hidup”. 

Aku akan beritahu mereka yang kematian bukan bermula ketika nafas kita terhenti. Bila kita membiarkan diri dan jiwa kita sentiasa dibelengu dan tidak melakukan apa-apa untuk membebaskanya, kita sebenarnya sudah mati.

Kalaulah abah masih hidup, inilah yang menyatukan kita. Tiba-tiba aku seakan terdengar abah membisikkan ketelinga aku, “Man, abah bangga dengan engkau”

Ab Rahman Awang
Anak Pagoh
Terengganukite

RAKYAT SAHAJA YANG BERSALAH, POLIS PUKUL RAKYAT DILEPASKAN

Setelah berakhirnya perhimpunan Bersih 3.0, maka terdapat desakan dan ugutan yang bertalu-talu dari pihak berkuasa Polis DiRaja Malaysia (PDRM) supaya individu tertentu yang telah dikenalpasti bertindak untuk menyerahkan diri bagi melengkapkan siasatan pihak polis dalam isu perhimpunan Bersih 3.0. Malangnya arahan serah diri ini hanya terarah kepada peserta demonstrasi sahaja, sedangkan tindakan segelintir pihak polis tertentu yang telah bertindak di luar batas undang-undang telah dibiarkan begitu sahaja.

Umum mengetahui bahawa kebanyakan mangsa yang menerima layanan buruk dan dicederakan dalam perhimpunan Bersih 3.0 telah berhadapan dengan kekasaran pihak polis ini setelah mereka digari, selain dari dipukul dan disepak secara betubi-tubi oleh pihak keselamatan yang telah mengheret mereka yang sedang dalam proses bersurai.  

Kita akur bahawa penahanan seseorang adalah di bawah bidang kuasa pihak polis, dengan merujuk kepada peruntukan tertentu. Tetapi tindakan memukul mereka yang berhimpun ini, apatah lagi yang sedang bersurai adalah salah dan sangat zalim sifatnya.  Bagaimana mungkin mereka yang dipanggil menyerah diri ini dapat dijamin keselamatan mereka dan tidak berdepan dengan kemungkinan tindakan kekerasan dan dipukul sekali lagi semasa siasatan dijalankan ?. 


Dato Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang
Presiden PAS

TAHUKAH ANDA SIAPA WINNABLE CANDIDATE (CALON BOLEH MENANG) NAJIB?

Di bawah ini dinyatakan calon-calon BOLEH MENANG Umno yang mungkin dipilih untuk bertanding pada PRU 13:-

1) Abdul Rahim Thamby Chik - Parlimen
2) Mohd Isa Abdul Samad - Parlimen
3) Mohd Ali Rustam - Parlimen
4) Tajudin Abdul Rahman - Parlimen
5) Hishamuddin Hussein - Parlimen
6) Abdul Aziz Shamsuddin - Parlimen
7) Tengku Adnan Tengku Mansor - Parlimen
8) Shahrizat Abdul Jalil -Parlimen
9) Noh Omar - Dun
10) Zambry Abdul Kadir - Parlimen

Yang lain sedang difikirkan ............

MAJLIS FATWA TOLONG KELUARKAN FATWA UNTUK PERKARA INI

Blog ini memohon Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan fatwa tentang perkara-perkara di bawah supaya menjadi panduan kepada rakyat. Mungkin ada perkara-perkara di bawah ini perkara asas tetapi ianya penting kerana ada pihak yang sengaja melupakannya atau segaja buat-buat tak tahu.

Perkara-perkara tersebut ialah :-

1) Mengundi calon yang partinya menghalalkan judi, arak dan maksiat
2) Mengundi calon yang partinya tidak mahu menegakkan hukum Islam contohnya hudud
3) Mengundi calon-calon Islam yang tidak menutup aurat atau anak isterinya tidak menutup aurat
4) Mengundi calon-calon yang partinya menghalalkan sistem ekonomi kapitalis menghalalkan riba
5) Mengundi calon-calon yang pernah terlibat dengan  rasuah, ada skandal dan tidak berakhlaq

10 May 2012

MALAYSIA PELIK : GANGSTER KAKI PUKUL TIDAK DIDAKWA DAN DIHUKUM

Pelik bin Ajaib itulah yang berlaku di Malaysia. Begitu banyak sekali video, gambar dan saksi hidup melihat bagaimana kumpulan manusia menendang, menyepak. menerajang dan memukul orang perseorangan berlaku pada 28 April lalu di Kuala Lumpur. Tetapi yang peliknya tidak ada seorang pun kaki pukul dan gangster itu ditangkap dan dihukum setakat.

Gangster itu seolah-olah mendapat lesen dan boleh memukul sesuka hati sehingga ramai yang cedera parah. Bukan sahaja pemuda yang dipukul orang tua dan wanita juga turut sama jadi mangsa. Kesalahan mereka tidak pula diketahui kerana mereka sesetengahnya sedang dalam perjalanan pulang ke kampung masing-masing.

Gangster itu bukan sahaja memukul dengan kaki tangan mereka malah dengan cotar dan apa sahaja yang mereka ada. Pelik bin Ajaib gangster itu tidak dipersalahkan malah orang yang kena pukul pula yang bersalah.

Inilah Malaysia Pelik Bin Ajaib.

PRU 13 : BN TERTEKAN DI JOHOR, CINA TOLAK BN, PR YAKIN MENANG


BN Johor, benar-benar tertekan dalam menghadapi PRU 13. Ini kerana majoriti kerusi-kerusi Parlimen dan Dun di Johor adalah kerusi campuran antara Melayu dan Cina. Kebanyakan kerusi hampir 50:50 antara bilangan pengundi Cina dan Melayu. Hanya beberapa Parlimen sahaja yang mempunyai jumlah pengundi Melayu yang agak ramai antaranya Mersing, Kota Tinggi Ini yang membuatkan Ghani Othman tidak tidur malam. Alamgkah eloknya jika Ghani Othman tidak payah memeningkan kepalanya, lebih baik beritahu Najib bahawa dia nak 'surrender' dan pencen.

Elok kerana kemarahan orang Cina terhadap BN semakin meluap-luap khususnya selepas Bersih 3.0 maka dijangkakan BN akan menghadapi mimpi ngeri pada PRU 13 nanti. Pengundi Cina sudah tidak takut lagi untuk mengundi PAS seperti yang ditunjukkan oleh mereka di Dun Sg Abong dan Maharani yang dimenangi PAS pada PRU 12 dahulu. Pada PRU 13 kali ini, adalah dijangkakan 80-90 % pengundi Cina akan mengundi DAP dan 70-80 % dari mereka akan mengundi PAS. Jika keadaan ini benar-benar berlaku sudah tentu BN akan tergolek dan bungkus di Johor.

Sementara itu PAS negeri Johor yang  menang dua kerusi undangan negeri (DUN) pada 2008  meletakkan sasaran realistik sesuai dengan sokongan pengundi kepada parti itu dalam pilihan raya umum 13.
“Sasaran realistik ialah menang 15 kerusi negeri berdasarkan fokus parti sebaik selesai pilihan raya umum 2008 dan sokongan pengundi.
“PAS akan meletakkan calon di 28 kerusi tetapi pontesi menang adalah 15. Ini sasaran yang realistik dan terjangkau,” kata Datuk Dr Mahfodz Mohamed, orang nombor satu PAS Johor.
“Jika menang lebih daripada kerusi itu, ia bonus. Kemungkinannya tetap ada” katanya kepada Portal FMT baru-baru ini.
Bagaimanapun, Dr Mahfodz tidak menyebut kerusi-kerusi yang akan ditandingi oleh PAS itu.
Parti itu bertanding 33 kerusi negeri dalam pilihan raya umum lalu tetapi cuma menang dua kerusi negeri – Maharani dan Sungai Abong.
PAS  tidak memenangi sebarang kerusi Parlimen walaupun meletakkan sembilan calon.

3 calon bukan Islam
“Kali ini kita (PAS) akan bertanding lapan kerusi Parlimen, antaranya Pulai, Pagoh, Simpang Rengam dan Air Hitam.
“Kita ada peluang untuk menang kerana Umno sendiri mengakui ada sembilan kerusi yang kelabu dan hitam dalam pilihan raya kali ini.
“Ini bermakna, kawasan tradisi Melayu itu kemungkinan dimenangi calon PAS tetap cerah,” katanya.
Menurut Mahfodz lagi,  PAS negeri sudah menghantar senarai nama calon kepada pejabat agung PAS di Kuala Lumpur.
Katanya, dalam senarai tersebut Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dicadangkan untuk bertanding dua kerusi iaitu Parlimen dan negeri.
Ahli Parlimen Kubang Kerian, Kelantan itu mengesahkan akan pulang dan bertanding di Johor dalam pilihan raya umum 13.
“Banyak muka baru kali ini, Johor juga menghantar beberapa nama bukan Islam, tiga muslimah dan muka-muka baru.
“Kita sedang merangka manifesto bersama Pakatan Rakyat. PAS akan menggunakan manifesto ini di kawasan-kawasan yang kita tandingi.
“Kita tahu, PAS tidak akan menang secara sendirian. Kita bertanding secara bersama (Pakatan Rakyat),” tambahnya.BN CAKAP BESAR : REBUT 3 NEGERI TAPI PR RAMPAS 7 NEGERI


Ketua Penerangan Umno, Mat Maslan begitu yakin akan bahawa BN akan merampas 3 negeri PR iaitu Kelantan, Kedah dan Selangor. 


Beliau menyandarkan keyakinannya itu berdasarkan pemerhatian terhadap gerak kerja dan persediaan BN menjelang pilihan raya umum akan datang. Itu kata dialah. Sesiapa pun boleh bercakap besar walaupun realitinya belum tentu begitu. Ataupun memang dia yakin akan menang kerana sudah menyusun strategi sulit dan licik untuk menang dengan penipuan dan penyelewengan atas bantuan 'pengadil' yang berat sebelah. Ini berdasarkan kata-kata bossnya Ah Jib Gor yang pernah berkata bahawa BN akan melakukan apa sahaja untuk memastikan BN menang.

Mat Maslan tidak sedar bahawa jika beliau optimis BN akan menang di 3 negeri PR itu, Pakatan juga berkeyakinan akan merebut 7 negeri yang diperintah BN iaitu Perlis, Terengganu, Negeri Sembilan, Perak, Johor, Melaka dan Pahang,

Ini bukan cakap-cakap kosong tetapi ianya berdasarkan fakta dan situasi semasa. Selepas Bersih 3.0 kita dapat melihat bagaimana rakyat khususnya kaum Tionghua semakin meluat dengan BN. Ada pihak yang meramalkan BN hanya akan disokong oleh kurang dari 20 % pengundi Cina. Manakala undi Melayu sudah meningkat kepada 42 % untuk PR. Jika senario ini berterusan maka BN akan terlungkup. Namun semua itu bergantung kepada ketelusan, professionalisme dan keadilan perjalanan PRU 13.

Jika PRU 13 terus berjalan dalam keadaan pincang, berat sebelah, tidak telus maka sudah tentu BN akan terus menang dengan penipuan, penyelewengan, rasuah dan penyalahgunaan kuasa  yang dihalalkan oleh 'pengadil' Pilihanraya.

NAJIB TIADA PILIHAN TERPAKSA BUBAR PARLIMEN SEKARANG


erdana Menteri, Najib Razak atau Ah Jib Gor terpaksa membubarkan parlimen secepat mungkin kerana beliau sudah tiada pilihan lain. Ibarat ditelan mati emak dikemam mati bini diluah mati bapak. Hendak tunggu lebih lama keadaan menjadi lebih parah dan teruk.

Jika Ah Jib Gor masih mahu menangguhkan pembubaran Parlimen beliau terpaksa menghadapi beberapa isu yang cukup menggetarkan hati dan kepalanya sendiri, antaranya ialah :-

1) Kes Scorpene yang bakal dibicarakan di Perancis
2) Kedudukan ekonomi negara yang tidak menentu dan semakin teruk
3) Kedudukan kewangan negara yang semakin meruncing menyebabkan Umno/BN tiada sumber kewangan
4) Kemarahan pengundi Cina yang semakin membuak-buak
5) Kecenderungan pengundi Melayu khasnya golongan muda yang mula berpihak kepada PR
6) Kemarahan rakyat keseluruhannya kepada Umno/BN yang menggunakan fitnah lucah/porno kepada pimpinan PR
7) Kes Altantuya yang akan dibuka semula
8) Kejayaan PR menangkis semua tuduhan dan fitnah BN semakin diterima rakyat
9) PR semakin berjaya menyebarluaskan program-program kebajikan kepada rakyat khususnya di negeri-negeri yang diperintah oleh PR
10) Rakyat semakin yakin bahawa Umno/BN mempengaruhi agensi kerajaan untuk memenangkan mereka pada PRU 13.

Namun Najib terus berada dalam keadaan serba salah untuk membubarkan Parlimen lebih-lebih dengan kejayaan rakyat menganjurkan Bersih 3.0.

p/s : Najib, Najib, Najib apa susahnya, engkau tanya je Kak Mah ....kalau dia kata bubar engkau BUBARLAH ....apa takut.

PANAS!! ABDUL AZIZ YUSOF MASIH AHLI UMNO, SILA LETAK JAWATAN PENGERUSI SPR SEKARANG

Setiausaha Agung PKR hari ini menyatakan bahawa kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Nazri Aziz bahawa keahlian Pengerusi SPR, Abdul Aziz Yusof sebagai ahli Umno sudah terbatal adalah tidak benar.


Saifuddin berkata dari pengalaman beliau sebagai bekas Setiausaha Pemuda Umno Malaysia, seseorang yang mendaftar sebagai ahli Umno perlu membayar 2 jenis yuran. Pertama yuran keahlian yang perlu dibayar sekali sahaja.


Saifuddin  berkata satu lagi ialah yuran tahunan di mana pembayaran yuran tahunan ini membolehkan seseorang ahli hadir dalam Mesyuarat Agung Tahunan.


Menurut Saifuddin walaupun Abdul Aziz tidak membayar yuran tahunan dia tidak menyebabkan keahlian Abdul Aziz terbatal, yuran tahunan hanyalah untuk membolehkan seseorang hadir pada mesyuarat agung Umno.

Dengan itu adalah jelas bahawa Abdul Aziz masih ahli Umno dan dengan sendirinya jawatannya sebagai Pengerusi SPR terlucut berdasarkan kepada Perlembagaan Persekutuan Perkara 114.

NONE
Saifuddin berkata keahlian seseorang ahli Umno hanya terlucut jika Umno memecat ahlinya atau ahli itu sendiri yang memohon untuk berhenti dari menjadi ahli Umno.


Beliau berkata demikian dalam kenyataan akhbar di Bangunan Parlimen hari ini.

Dalam kenyataannya Nazri memberitahu bahawa keahlian Abdul Aziz dalam Umno telah terbatal kerana beliau gagal membayar yuran keahliannya selama beberapa tahun.


Jelas Nazri Aziz cuba mengelirukan rakyat dengan kenyataan tersebut.Hakikatnya Abdul Aziz masih ahli Umno dan beliau mesti berundur dari jawatannya sekarang juga.

SPR FOBIA DENGAN WARNA KUNING

Oleh kerana fobia dan takut dengan warna kuning Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menukar warna kuning yang menjadi warna rasminya dalam pilihan raya umum akan datang kepada warna lain.


Mungkin SPR akan gunakan warna biru macam BN atau warna Merah macam Umno.

Kalau pada PRU 12 kita lihat petugas SPR khasnya yang menjadi petugas Barung memakai T-Shirt warna kuning.Timbalan Pengerusi SPR, Wan Ahmad Wan Omar membuat pengumuman dalam sebuah majlis selepas didesak peserta bagi melakukannya.

"Kita akan pilih warna yang berkecuali. BERSIH sudah huru harakan negara dengan warna kuning," kata Wan Ahmad yang sememangnya cukup anti dengan Pakatan Rakyat.

Ternyata SPR takut untuk menggunakan warna kuning takut nanti dikatakan cenderung kepada Bersih. Mungkinkah juga SPR diarah oleh pihak tertentu sehingga takut kepada warna. Kita tahu sebelum hanya Umno/BN yang takut kepada warna sehingga menukar logo Petronas dan baju seragam sekolah agama yang berwarna hijau.

Mengapa pada PRU 2008 dahulu SPR boleh menggunakan warna kuning sedangkan Bersih 1.0 dan 2.0 juga telah menggunakan warna kuning sebagai warna tema mereka.

RAHIM NOOR LEBIH SESUAI DARI HANIF OMAR JADI PENGERUSI PANEL PENYIASAT BERSIH 3.0?


Bekas penjenayah dan Ketua Polis Negara, Rahim Noor lebih sesuai menjadi Pengerusi Panel 'Bebas' menyiasat Bersih 3.0 berbanding Hanif Omar kerana Rahim lebih hebat dan brutal. Rahim Noor pernah pukul orang kena tahan (OKT) sampai separuh mati, maka sudah tentu beliau dapat membuat penyiasatan dengan lebih terperinci dan telus.

JIka Rahim Noor dipilih sudah tentu beliau dapat membuat cadangan kepada Polis bagaimana cara terbaik untuk Polis melakukan kerja mereka:-

1) Cara membuat pukulan, sepakan, terajangan, karate dan sebagainya dengan cara yang betul
2) Cara melanggar peserta Bersih 3.0 dengan betul
3) Cara pukul wartawan dengan betul
4) Cara menembak gas pemedih mata dan water cannon yang terbaik dan lebih menyakitkan
5) Cara menangkap peserta Bersih 3.0 dengan lebih keras
6) Cara memaki hamun dan sumpah seranah yang lebih 'power'.
7) Cara melayan peserta Bersih 3.0 dengan lebih 'mesra'.

Hanif Omar mungkin tidak berapa 'terror' untuk menyiasat semua itu sebab Hanif tidak pernah dibuktikan memukul orang. Sedangkan Rahim memang terbukti hebat pernah memukul orang sampai dikenakan hukuman.

Kerajaan Ah Jib Gor telah tersilap memilih orang yang sesuai untuk mempengerusikan Panel Bebas itu.

UMNO TIPU RAKYAT DAKWA SUDAH BERUMUR 66 TAHUN?


Umno mendakwa bahawa tahun ini mereka menyambut ulang tahun kelahiran parti itu kali ke 66. Namun tidak ramai yang perasan dan ingat bahawa Umno yang ada pada hari ini adalah Umno Baru yang didaftarkan semula pada tahun 1987. Umno yang ada sekarang adalah United Malay National Organization (Baru) bukan lagi Umno asal yang ditubuhkan pada tahun 1946.

Umno asal telah meninggal dunia pada tahun 1987 diharamkan oleh Mahkamah kerana pertelingkahan antara Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh Hamzah. Akhirnya Dr Mahathir terpaksa mendaftarkan semula sebuah parti baru yang menggunakan nama United National Malay Organization Baru.

Umur United Malay Organization (Umno) Baru sebenarnya ialah 25 tahun. Jadi ulangtahun yang diraikan sepatutnya bukan kali ke 66 tetapi kali ke 25. Umno Baru sepatutnya tidak menutup sejarah sebenar. Tengku Razaleigh sepatutnya menceritakan hal ini kepada generasi muda Umno dan semua ahli Umno supaya mereka sedar bahawa mereka telah ditipu oleh pemimpin Umno yang ada pada hari ini.

Jadi jika Umno mendakwa bahawa tahun ini adalah ulangtahun ke 66 maka terbukti parti itu menipu rakyat dan cuba memutarbelitkan fakta sebenar.

Umno sepatutnya meletakkan perkataan baru dihadapan nama Umno kerana nama sebenar Umno sekarang ialah Umno Baru.

Blog ini menggesa Pendaftar Pertubuhan supaya memastikan Umno meletakkan perkataan BARU dihujung nama United Malay National Organization (Umno). Jika Umno berdegil pihak Pendaftar Pertubuhan boleh mengambil tindakan ke atas yang memakai nama Inggeris tersebut..

RUU KESALAHAN PRAYA : KERAJAAN TARIK BALIK KERANA TAK UNTUNGKAN UMNO/BN?


Kerajaan semalam menarik balik cadangan pindaan kepada Rang Undang-undang Kesalahan Pilihan Raya (Pindaan) 2012 kerana Umno/BN baru sedar bahawa ianya tidak menguntungkan BN jika terus dilaksanakan.

Ketika Rang Undang-undang ini dibentangkan di Dewan Rakyat baru-baru ini, Umno/BN tidak sedar ada beberapa yang merugikan mereka.

NONE
Selain itu RUU ini ditarikbalik bagi mengambil hati rakyat Malaysia yang turun membantah sistem pilihanraya Malaysia 28 April lalu yang menyaksikan kira=kira 250,000 orang hadir di Dataran Merdeka dan kawasan sekitarnya.

Semalam Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz berkata keputusan itu dibuat jemaah menteri selepas mengambilk kira maklum balas dan bantahan dari pelbagai pihak terhadap rang undang-undang itu.

Keputusan itu juga menurutnya dipersetujui pembangkang dan Suruhanjaya Pilihan Raya selepas satu pertemuan selama sepuluh minit hari ini.
Turut hadir dalam sidang media tersebut ialah Ahli Parlimen Ipoh Timur Lim Kit Siang yang berkata Pakatan Rakyat menyokong penuh langkah kerajaan menarik rang undang-undang itu.

"Apa yang penting, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu pertimbang cadangan BERSIH.

"Kita masih jauh lagi dari mengecapi pilihan raya yang bebas dan adil," kata penasihat DAP itu lagi.

Penarikan balik rang undang-undang di peringkat Dewan Negara, yang amat jarang berlaku, dibuat dua minggu selepas perhimpunan BERSIH 3.0 di mana kira-kira 100,000 orang turun menuntut pilihan raya bebas dan adil serta berdepan dengan tembakan gas pemedih mata dan meriam air.

MALAYSIA CATAT REKOD DUNIA : MANUSIA TERTUA LAYAK MENGUNDI

Malaysia mencatat rekod dunia apabila seorang yang berumur 159 tahun layak menjadi pengundi.

Di Malaysia ini memang ramai orang tua lebih 100 tahun umurnya. Kalau tak percaya sila check dalam daftar pemilih SPR

Alahai negaraku Malaysia .........bilalah kerajaan  dan SPR hendak berubah

SLOGAN BARU : 1MALAYSIA DIGANTI DENGAN 'HARAM JADAH'?

"Ku tak rela, ku tak redha". "Haramjadah!" Nampaknya 1Malaysia semakin gila!
Tidak gilakah namanya apabila seorang Perdana Menteri bercakap sebagai Presiden United Malay National Organisation tiba-tiba tidak rela atau tidak redha peneroka (yakni rakyat) yang tidak bersetuju penyenaraian FGVH di Bursa Malaysia mengambil apa yang diheboh sebagai ‘Durian Runtuh’?

Bolehkah seorang Perdana Menteri yang bercakap sebagai Presiden United Malay National Organisation menjerit tidak rela atau tidak redha? Bolehkah? Sebab, wang ‘durian runtuh’ itu sebenarnya wang siapa?
Lazimnya, kalau wang itu hak bapak seseorang punya, bolehlah juga seseorang itu tidak rela atau tidak redha, tapi wang ‘durian runtuh’ Felda itu wang siapa? Umno punya? Isa samad punya? Atau hak bapak seseorang punya?

Kalau wang itu dikatakan hak Felda maka tak logic langsung untuk mengatakan mereka yang tidak bersetuju penyenaraian FGVH mengambil wang ‘durian runtuh’ itu sebagai haramjadah!

Bagaimana pula sekiranya, rakyat yang membayar cukai, tidak rela atau tidak redhaseseorang Perdana Menteri yang bercakap sebagai seorang Presiden parti United Malay National Organisation, yang buat pekak badak terhadap tuntutan rakyat dalam menentang kezaliman dan kejahatan dalam pengendalian pilihanraya atau seseorang Perdana Menteri yang bercakap sebagai Presiden United Malay National Organisation yang pemerintahannya dikatakan berselirat dengan pecah amanah dan rasuah, mengambil gajinya?

Salah atau tidak rakyat pembayaran cukai juga bersikap tidak rela atau tidak redha? Kalau tak salah maknanya gaji seseorang Pedana Menteri itu juga boleh jadi tidak halal diambilnya! Hati-hati!
Keterlaluankah rakyat pembayar cukai, kalau mengatakan Perdana Menteri yang bercakap sebagai Presiden United Malay National Organisation yang mengambil gaji Perdana Menteri yang bercakap (memaki rakyat) sebagai Presiden United Malay National Organisation, iaitu gaji dari hasil kutipan cukai terhadap rakyat, juga sebagai haramjadahAmacam?

Kalau rakyat menggunakan istilah haramjadah, mungkin kerana dia rakyat! Kalau Pembangkang guna istilah itu untuk menarik perhatian pemerintah yang pekak badak, tidak adil, zalim dan rasuah, memang wajar kerana mereka pembangkang tapi kalau Perdana Menteri memaki rakyatnya sebagai haramjadah memang gila! Gila apa tak tahu!

Sesungguhnya sebagai seorang Perdana Menteri kepada semua rakyat Malaysia, Perdana Menteri Najib dengan perangai buruk seorang Presdiden United Malay National Organisation (Baru), memberi didikan akhlak yang buruk kepada orang Malaysia! Mana jawatankuasa fatwa Abdul Syukor?

PANEL BEBAS HANIF OMAR : PEROMPAK SIASAT PENYAMUN

Panel bebas bagi menyiasat dakwaan insiden kekasaran oleh pihak polis ketika menangani perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April lalu akan diketuai oleh bekas Ketua Polis Negara yang memang anti peserta Demonstrasi.

Jadi tak perlulah panel ini menyiasat kerana kita sudah tahu hasil siasatannya. Ini ibarat Perompak di suruh menangkap perompak atau Kaki Judi di suruh menasihat tahu judi.


Hasil siasatannya nanti adalah dijangka seperti berikut :-

1) Polis bertindak professional dalam mengawal perhimpunan Bersih 3.0
2) Polis tidak langsung bersikap ganas sebaliknya bertindak amat mesra menyuraikan peserta himpunan berpandukan SOP yang ada
3) Tiada perlanggaran Hak Asasi Manusia
4) Peserta Himpunan Bersih 3.0 telah merusuh dan merosakkan harta awam 
5) Peserta Bersih 3.0 telah bertindak ganas memukul dan mencederakan Polis disamping merosakkan harta Polis
6) Peniaga di Kuala Lumpur kerugian jutaan ringgit akibat tidak dapat berniaga
7) Tiada seorang pun wartawan yang dicederakan oleh Polis 

dan sebagainya .............

09 May 2012

PENEROKA KENA SEMBELIH : NAJIB BAGI DUIT PENEROKA SENDIRI

Tahukah anda dari mana Najib dapat duit sebanyak RM1.69 bilion untuk di'sedekah'kan kepada peneroka. Adakah duit itu duit kerajaan BN; duit Umno/BN atau duit Najib.?

Ternyata Felda telah memperdayakan peneroka dengan pemberian tersebut yang berjumlah RM15,000 satu keluarga.

Presiden ANAK, Mazlan Aliman membongkar rahsia dari mana wang sebanyak itu diperolehi. Wang tersebut ialah wang hasil dari Felda Plantation di seluruh negara. Menurut Mazlan pada kebiasaannya wang hasil Felda Plantation akan diserahkan kepada Felda Plantation dahulu, setelah ditolak segala kos berkaitan barulah wang tersebut dihantar ke Ibu Pejabat Felda. Tetapi sejak beberapa bulan lalu, wang dari semua Felda Plantation dihantar terus ke Ibu Pejabat di Kuala Lumpur.

Mazlan berkata wang inilah yang digunakan oleh Najib dan Felda untuk diagihkan kepada peneroka seluruh negara. Maknanya duit yang peneroka dapat itu adalah duit peneroka sendiri bukannya duit kerajaan Umno/BN.

Sementara itu, Mazlan berkata amat malang sekali kerana peneroka-peneroka felda menerima bulat-bulat surat perjanjian antara bank peminjam dengan peneroka tanpa memahaminya. Semua surat perjanjian itu adalah dalam Bahasa Inggeris dan peneroka tidak memahaminya. Mereka menandatanganinya secara membuta tulis.

Malah menurut Mazlan surat perjanjian itu juga memuatkan klausa di mana jika saham itu rugi, kerugian itu akan ditanggung oleh peneroka. Bagaiman jika peneroka gagal membayar pinjaman bank tersebut, maka sudah tentu tanah akan tergadai ...

SEORANG LAGI BEKAS TIMBALAN MENTERI SERTAI PAS?

Sekarang ini musim artis, seniman, bekas menteri, bekas Timbalan Menteri, bekas JKKK,  bekas Pegawai Polis, Panglima Tentera masuk PAS.

Jika anda semua tidak bersama mereka menyertai PAS maka anda akan ketinggalan. Terbaru seorang lagi bekas Timbalan Menteri sedang berkira-kira untuk menyertai PAS dan bertanding atas tiket PAS pada PRU 13 nanti. Benar atau tidak tidak dapat dipastikan. Malah kita juga tidak tahu apakah kenyataan yang dibuat oleh bekas pimpinan Umno itu benar atau tidak.

Blogger Sharpshooter menulis bahawa dua hari lalu ketika sharpshooter ziarah Pak Njang Othman di ICU KPJ Perda Bukit Mertajam, tiba-tiba bertemu mantan timbalan menteri pertanian dan industri asas tani, Datuk Mohd Shariff Omar yang juga pernah memegang jawatan Timbalan Ketua Menteri P.Pinang. 

Beliau bercerita tentang beberapa pimpinan PAS telah menemuinya dan menawarkan untuk bertanding di Parlimen Tasek Glugor atas tiket PAS. 

Lalu Sharpshooter bertanya "Dato' setujukah? " Beliau menjawab sedang berfikir dan akan pertimbangkan. 

Pada 2008, beliau tidak dipilih mempertahankan kerusi parlimen Tasek Glugor dalam pilihanraya umum 8 Mac 2008, beliau juga pernah menafikan desas-desus yang beliau akan menyertai PKR. 

Beliau juga tidak dipilih mempertahankan kerusinya untuk memberi laluan kepada menteri kewangan kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop bertanding di situ. 

Shariff telah berkhidmat di kawasan berkenaan selama 26 tahun - tiga penggal sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan tiga penggal sebagai ahli parlimen. 

Katanya lagi beliau juga rasa kesal dengan apa yang berlaku pd MP Tasek Glugor sekarang terutamanya kes Pembantunya Hasbi yang ditangkap oleh SPRM kerana memiliki wang tunai hampir 2 juta. Rakyat tahu duit siapa dan rakyat ketawa bila baca tuduhan yang dibuat di Mahkamah. 

Beliau juga tempelak umno yang guna isu peribadi menyerang Anwar dan Azmin apatah lagi bila umno gunakan Umi Hafilda, Zahit Mat Arip, Anuar Shaari dan yang lain lagi kerana katanya "mereka-kereka ini tidak ada integriti, rakyat tak percaya cakap mereka" katanya rancak berbicara. 

Mungkinkah benar desas desus esok Najib akan mengadap Agong dan akan bubar Parlimen pada 11 Mei 2012? Sama-sama kita tunggu... 

PANTUN BUAT NAJIB

Pulau Pandan Jauh Ke Tengah
Gunung Daik Sukar Di Daki
Jangan Tangguh Jangan Berlengah
Bubar Parlimen Kalau Berani

Dagang Pak Malau Dagang Merempat
Dagang Hamba Mengkuang Layu
Puas Sudah Menipu Rakyat
Kini Tiba Giliran Kamu

Pisang Emas di bawa belayar
Masak sebiji di atas peti
Hutang Emas boleh di bayar
Hutang PTPTN di bawa Mati

Sorang Papan Tarik Papan
Buah Keranji Dalam Perahu
Suruh Makan Rakyat Makan
Suruh Undi Belum Tahu

Pulau Pandan Jauh Di Seberang
Gunung Daik Bercabang Tiga
Hancur Badan Disepak Diterajang
Keganasa Kezaliman Tidak Ku lupa

Buah Keranji Dalam Perahu
Buah Duku Dalam Saku
Pemimpin Bermewah Tidak Menentu
Rakyat sengsara Siapa Yang Tahu

Gunung Daik Cantik Di Mata
Gunung Korbu Penuh Salju
Beli Cincin 24 Juta
Kenduri Bertunang Ratusan Ribu

Peneroka Felda Kena Tipu
Labur Saham Untung Tak Tentu
Pemerintah Zalim Tipu Menipu
PRU 13 Jadi Baru Kau Tahu

Bersambung ..........


UGUTAN PELURU : KALAU DAH PENGECUT, PENGECUT JUGA

Ketua Pengarah Unit Amal Malaysia, Juhari Osman menerima surat ugutan yang berisi peluru semalam. Beliau menerimanya melalui surat yang dihantar melalui pos di rumahnya di Taman Ayer Molek, Melaka.

Siapalah penghantarnya?

Tidak lain tidak bukan pengirimnya sudah tentu :-

1) Orang yang tidak suka kepada Juhari
2) Orang yang tidak suka kepada Bersih 3.0
3) Orang yang pengecut dan penakut
4) Orang yang suka Pilihanraya Kotor
5) Orang yang suka parti Kotor
6) Orang yang tidak suka kepada Unit Amal
7) Orang yang pengotor

...... dan sebagainya. Agak-agaknya siapakah orang yang boleh dikaitkan dengan fakta di atas. 

Juhari tidak ada musuh peribadi. Juhari seorang budak baik, sopan santun dan sentiasa tenang dan 'cool'. Mana mungkin beliau ada musuh. Hanya orang suka Kotor dan pengecut saja yang melakukan kerja hantar surat ugutan dan peluru ini. Orang berani tidak akan melakukan perkara ini.Orang berani, dia berani untuk bersemuka dan berbincang atau berdebat bukannya hantar surat layang dan ugutan beserta dengan peluru.

Saya yakin Juhari berani untuk berdebat dengan siapa sahaja dalam isu keselamatan semasa Bersih 3.0.

NAJIB NAIK MINYAK SEMALAM


Perdana Menteri, Ah Jib Gor benar-benar naik angin semalam. Ketika menyampaikan ucapannya di Jengka 8, Pahang, Najib dua kali menyebut perkataan HARAM JADAH, satu perkataan biadap dan kurang ajar. Perkataan itu ditujukan kepada pembangkang yang dituduhnya menjadi pengacau Felda sejak kebelakangan ini.

Kita tidak tahu mengapa beliau naik minyak semalam. Sebagai Perdana Menteri kita harap Najib tidak lagi menggunakan perkataan kurang ajar itu, lebih-lebih lagi ucapan beliau disiarkan secara langsung ke seluruh Malaysia. Semua lapisan rakyat mengikuti ucapannya. Alangkah tidak baiknya jika budak-budak kecil mendengar ucapan tersebut, mungkin mereka akan mengikut jejak langkah Najib dengan perkataan itu. Najib seorang Perdana Menteri bukannya Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselematan Rancangan (JKKR).

Ada juga pihak membuat telahan bahawa Najib naik minyak kerana tidak puashati dengan pemasangan bendera gergasi bersaiz sangat besar dan bendera-bendera  PAS bersaiz lain  di sepanjang jalan utama di Jengka yang dilalui Najib untuk ke tempat program iaitu di Jengka 8.

Najib sudah tentu elergik dengan bendera PAS yang besar itu, jangankan yang besar yang saiz kecil pun silau matanya memandang. 

Untuk rekod Jengka bukanlah kubu kuat Umno/BN kerana PAS pernah menang pada PRU 1999 melalui calonnya Dato Tuan Ibrahim Tuan Man. Pada PRU 12 dahulu pun Wakil Rakyat BN, Wan Salman Wan Ismail hanya menang dengan majoriti kira-kira 500 undi sahaja mengalahkan Tuan Ibrahim.

Kali ini dengan perkembangan anak-anak generasi kedua dan ketiga yang lebih terbuka minda mereka, BN dikira menghadapi jalan sukar untuk mempertahankan kerusi tersebut.

08 May 2012

JAWATAN PENGERUSI SPR AZIZ YUSOF TERLUCUT SECARA AUTOMATIK?

Mengikut Artikel 114 Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa Pengerusi  SPR adalah tidak layak (disqualified) memegang jawatan tersebut jika dia memegang sebarang jawatan di dalam mana-mana organisasi atau badan selepas 3 bulan dari tarikh perlantikannya.


Perkara ini dinyatakan oleh Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, R Sivarasa dalam kenyataannya yang dipetik dari Malaysiakini hari ini


Untuk itu sebuah Suruhanjaya Diraja mesti dilantik untuk menyiasat dakwaan Abdul Aziz Yusof yang mengaku mungkin menjadi ahli Umno, di mana beliau sendiri tidak menyedarinya. 

Dalam kenyataannya selepas diasak oleh Saifuddin Nasution, Aziz berkata mungkin ada orang lain yang mendaftarkan beliau menjadi anggota parti 'kotor' tersebut. Jadi dakwaan ini mesti disiasat.


Perdana Menteri mesti memberi nasihat kepada Yang Dipertuan Agung supaya menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat samada benar atau tidak Aziz Yusof ahli Umno. Walaupun baru-baru ini ada pihak yang mendakwa ahli Umno yang namanya sama dengan Abdul Aziz Yusof namun mungkin Aziz Yusof memang menjadi ahli Umno di cawangan lain.

Alangkah malangnya jika Aziz Yusof memang benar adalah ahli Umno dan beliau masih terus memegang jawatan Pengerusi SPR. Paling teruk kita bimbang ianya menjadi krisis perlembagaan kerana tanpa disedari kita melanggar perlembagaan. Malah semua PRU yang dijalankan oleh di bawah pengurusan Aziz Yusof boleh dipertikaikan integritinya.

TAHANAN BERSIH : KHALID DITANYA DENGAN SOALAN SEKS

Polis yang menahana mahasiswa Khalid Mohd Ismath telah bertanyakan soalan perlakuan seks lucah kepada mahasiswa itu ketika soalsiasat semalam.

Beliau yang didakwa terlibat menendang seorang Polis Trafik ditahan selama kira-kira 26 jam Sabtu lalu dan ditanya dengan pelbagai soalan yang tiada kaitan dengan perhimpunan tersebut, kata Peguam Khalid Latheefa Koya.

Khalid juga ditanya mengapa beliau menyertai perhimpunan Bersih 3.0 dan adakah Khalid sedar bahawa Bersih menyokong LGBT. Beliau juga ditanya berulang kali adakah mahasiswa itu terlibat dengan LGBT dan suka melancap.

Terbukti Polis bertindak dengan tidak munasabah dan mengamalkan penganiayaan seks kepada Khalid dengan soalan-soalan yang porno dan tidak masuk akal.

Media porno .....soalsiasat Porno semua porno .....apa nak jadi dengan Malaysia di bawah pemerintahan Umno/BN yang menjadikan Porno dan lucah sebagai bahan kempen mereka. ....?????

Sumber : Malaysiakini.Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter