.

.

19 August 2016

PAS BONGKAK?

Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub menghentam kenyataan Naib Presiden PAS tentang penyertaan parti politik dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) di Kelantan.

Menurut laporan Bernama, Mohd Amar Nik Abdullah berkata sekiranya parti pembangkang bersungguh mahukan pertandingan satu lawan satu menentang BN pada PRU14, parti selain PAS dan PKR tidak boleh bertanding di Kelantan.

Salahuddin berkata kenyataan Amar menunjukkan parti Islam itu mengamalkan politik samseng.

“Bagi saya itu politik samseng. Dalam politik sebetulnya ialah mengkaji kekuatan dan kelemahan setiap parti sebelum memutuskan parti apa bertanding di mana,” katanya kepada FMT.

Beliau menambah PAS tidak sepatutnya merasakan kemenangan pasti berpihak kepadanya kerana menguasai kerusi untuk sekian lama.

PAS menang sebelum ini antaranya adalah disebabkan ketokohan Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat serta kerjasama dalam Angkatan Perpaduan Ummah, Barisan Alternatif serta Pakatan Rakyat.

Sebuah parti politik tidak seharusnya menunjukkan sikap bongkak dan sombong sehingga menutup terus pintu rundingan dengan parti-parti lain.

Parti yang bongkak dan sombong akan ditolak oleh rakyat juga tidak dihormati oleh sesiapa pun. Mengapa dengan Umno boleh berlunak tetapi begitu keras dan bongkak dengan parti-parti lain.

9 comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter