.

.

13 January 2016

SISTEM KEWANGAN NEGARA SEMAKIN MERUDUM

Malang bagi negara kita apabila sistem kewangan kita terus menjunam dan dilihat semakin meruncing. Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dalam tahun 2009, Datuk Seri Najib Tun Razak telah menjadikan pengurangan defisit dan penghapusan subsidi sebagai jihad ekonomi beliau demi memastikan penarafan kewangan Malaysia (“sovereign rating of Malaysia”) tidak diturunkan oleh agensi-agensi penarafan seperti Moody’s.
Ini berikutan kebergantungan pentadbiran beliau kepada hutang akibat keborosan kerana sebarang penurunan penarafan akan menyebabkan kadar faedah hutang Kerajaan Persekutuan menjadi lebih tinggi, lalu menyukarkan pentadbiran beliau untuk terus berhutang.
Agensi penarafan kewangan dunia Moody’s telah menurunkan prospek ekonomi Malaysia dari “positif” kepada “stabil” yang menunjukkan penurunan dalam penarafan kewangan negara.
Keadaan ini sudah tentu memburukkan lagi imej negara kita di mata dunia dan pasaran antarabangsa. Rakyat seharusnya menilai dan membuat keputusan awal untuk memilih siapa yang berhak dijadikan kerajaan pada PRU 14 nanti. Jika BN terus dipilih kita khuatir negara kita jatuh bangkrap dan kita semua menjadi rakyat Greece. Fikirkanlah.
Sumber : Kenyataan Rafizi dalam Mdateline.

5 comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter