.

.

04 September 2015

TALAK DIPERDAGANGKAN HANYA KERANA POLITIK?

Tindakan PAS yang mencagarkan talak untuk memastikan Wakil Rakyatnya tidak keluar parti dan meninggalkan parti itu di Kelantan disifatkan melampau tidak menghormati wanita.

"Apakah wanita boleh dipermainkan sedemikian rupa sehingga kepentingan jawatan mengatasi kepentingan institusi keluarga yang mulia".

"Malah ianya jelas menunjukkan sikap tidak bertanggungjawab PAS yang sengaja menjadikan talak sebagai mempertahankan kepentingan politik mereka". kata seorang pemerhati politik.

Beliau berkata jika benar PAS sebuah parti yang mantap dan hebat tidak perlulah mereka memperdagangkan rumahtangga wakil rakyat mereka hanya untuk memastikan kedudukan politik mereka tidak terancam.

IKUTI FATWA YANG DIKELUARKAN OLEH MUFTI PULAU PINANG
DATO DR WAN SALIM WAN MOHD NOR DI BAWAH INI

Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang menerima banyak pertayaan daripada orang ramai mengenai sumpah bai'ah (kesetiaan) yang dilafazkan oleh ahli DUN dan Parlimen Parti Islam SeMalaysia (PAS) dengan tertalaknya isteri dengan talak 3 sekiranya keluar parti atau melompat ke parti lain.
Pertama sekali saya selaku Mufti Kerajaan Negeri Pulau Pinang ingin menyatakan rasa kesal terhadap sikap memandang ringan dan memudah-mudahkan terhadap lafaz talaq semata2 untuk mencapai kepentingan diri atsu kumpulan sendiri, sedangkan talaq atau perceraian antara pasangan suami isteri adalah perkara yang paling dibenci Allah walaupun ianya diharuskan di dalam syari'at dalam keadaan yg terpaksa dilakukan kerana mempertimbangkan kemudaratan yang lebih besar skiranya hubungan antara pasangan diteruskan.
Oleh yang demikian ikatan perkahwinan adalah tidak wajar sama sekali dileraikan semata-mata untuk memaksa kesetiaan seorang Muslim kepada sebuah parti politik atau apa jua pertubuhan yang berkepentingan.
Talaq tidak sah kecuali dengan niat dan keazaman yang ikhlas oleh sisuami untuk menceraikan isterinya, bukan dengan tujuan-tujuan yang lain seperti untuk mencegah dirinya daripada melakukan sesuatu atau untuk mengukuhkan tekadnya bagi mencapai sesuatu matlamat yang diingini.
Sehubungan ini, saya menasihatkan kepada setiap orang yang telah melafazkan sumpah ta'liq yang tersebut supaya menebus sumpah itu dengan cara memberi makanan atau pakaian kepada 10 orang fakir miskin atau, jika tidak mampu, hendaklah berpuasa 3 hari sebagaimana yang diperintahkan di dalam al-Qur'an, surah al-Maidah 89.
Difahamkan daripada ayat ini bahawa sumpah yang dipaksa ke atas seseorang melafazkannya boleh dikategorikan sebagai sumpah yang lagha atau tidak dilakukan dengan niat yang sebenar.

5 comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter