.

.

20 November 2014

RAMAINYA POLIS KENA TINDAKAN TATATERTIB

Sebanyak 250 pegawai kanan dan anggota polis di Johor dikenakan tindakan tatatertib atas pelbagai kesalahan sejak Januari sehingga Oktober tahun ini, kata Ketua Polis Johor Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff.
    
Katanya, daripada jumlah itu, sebanyak 47 pegawai dan anggota masih ditahan kerja dan 24 orang digantung kerja.
    
"Sebanyak 245 kertas siasatan tatatertib telah dibuka melibatkan sebanyak 290 orang terdiri daripada 24 pegawai kanan, 261 anggota lain-lain pangkat dan lima pegawai awam," katanya dalam sidang media selepas merasmikan majlis Kempen Tolak Rasuah Peringkat Kontinjen Johor 2014 di Ibu Pejabat Polis Daerah Kulaijaya, di sini, hari ini.
    
Sehubungan itu, beliau berkata satu jabatan baharu iaitu Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) telah ditubuhkan pada Julai tahun ini bagi tujuan mempertingkat keberkesanan tindakan penyeliaan, penguatkuasaan, pemulihan dalam menangani salah laku disiplin dalam kalangan pegawai, anggota dan pegawai awam.
    
"Saya menyeru semua pegawai dan anggota supaya sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni ketika bertugas terutamanya menolak dan terus membenci rasuah," katanya.
    
Pada majlis itu, 20 pegawai dan anggota yang menolak pemberian rasuah bagi tempoh Januari hingga Jun lepas menerima surat penghargaan daripada Ketua Polis Negara yang disampaikan Mohd Mokhtar.
    
Beliau berkata kempen berkenaan amat bermanfaat kepada anggota polis dalam melaksanakan fokus utama Polis Diraja Malaysia sebagai landasan pembentukan perancangan strategik pasukan untuk memantapkan integriti serta pematuhan standard.
    
Justeru, beliau menyeru semua pegawai dan anggota agar bermuhasabah diri membenci dan menolak amalan rasuah. 

Kita harap perkara ini dapat diatasi segera kerana kita takut nanti perumpamaan HARAPKAN PAGAR PAGAR MAKAN PADI menjadi kenyataan

BERNAMA

1 comment:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter