.

.

19 November 2014

MAJIKAN PATUT SEDIAKAN PUSAT ASUHAN DI PREMIS MASING-MASING


Sudah sampai masanya pihak majikan menyediakan pusat asuhan atau pusat jagaan kanak-kanak di premis masing-masing, khususnya majikan yang mempunyai pekerja yang ramai seperti kilang-kilang dan sebagainya.


Penubuhan pusat tersebut sudah tentu dapat menyelesaikan masalah pekerja seperti meringankan beban kos, masa untuk ke tempat kerja, mengurangkan risiko penderaan anak-anak dan sebagainya. Jika pusat jagaan tersebut dibina di premis tempat kerja sudah tentu kos untuk penjagaan anak itu boleh dikongsi sesama pekerja dan majikan. Umpamanya majikan menggaji penjaga, kos-kos lain juga boleh disumbangkan oleh majikan disamping pekerja juga boleh dikenakan bayaran yang tidak membebankan. 

Masa untuk ke tempat kerja juga boleh dikurangkan kerana pekerja tidak perlu pergi menghantar anak-anak mereka ke tempat asuhan sebaliknya boleh terus ke tempat kerja. Mereka juga boleh memantau keadaan anak-anak mereka bila-bila masa yang sesuai kerana tempat penjagaan anak-anak mereka adalah di pejabat mereka. Ini semua sudah tentu memberikan keuntungan kepada majikan dan pekerja sendiri. Sedikit sebanyak ianya memberi semangat dan motivasi pekerja untuk meningkatkan produktiviti mereka. 

Dari segi kos yang sering menjadi perdebatan hangat majikan boleh diselesaikan jika majikan melihat cadangan ini secara positif. Pekerja sendiri sudah pasti sanggup untuk membayar sejumlah bayaran tetapi tidaklah setinggi bayaran yang dikenakan pihak pusat jagaan swasta. Sekurang-kurangnya majikan juga mesti bertanggungjawab untuk menyumbangkan sedikit sumbangan untuk menguruskan pusat jagaan tersebut. 

Kerajaan pula mesti menggubal undang-undang berkaitan bagi mewajibkan majikan menyediakan pusat jagaan ini. Pada masa yang sama pihak majikan mungkin boleh diberi pelepasan cukai serta lain-lain insentif jika mereka menyediakan pusat ini. Semua ini memberikan situasi win-win di mana majikan dan pekerja mendapat manfaat. Ini juga akan dapat mengurangkan masalah kehilangan pekerja mahir dari kalangan wanita yang terpaksa meletakkan jawatan kerana masalah penjagaan anak.

1 comment:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter