.

.

09 September 2014

BAHAYA JIKA KETEPIKAN WALA' DAN THIQAH - USTAZ IDRIS


Melaka : Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad menegaskanbahawa ahli-ahli PAS mesti mempertahankan wala' dan thiqah kepada pimpinan bagi memastikan kelangsungan perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS.

"Wala dan thiqah merupakan rahsia keutuhan dan kekuatan PAS yang


menyaksikan PAS boleh terus hiduo sehingga 63 sekarang""PAS dilahirkan pada 24 November 1951 dan terus berkembang walaupunparti-parti lain seperi Parti Negara, Parti Melayu Semangat 46 dalain-lain berkubur hanya selepas ditubuhkan beberapa tahun sahaja.Semua itu adalah kerana PAS memperjuang Islam dan mempertahankan

institusi wala' dan thiqah" tegas beliau.


Ustaz Idris yang juga Pengarah Jabatan Tarbiah PAS Pusat berkat demikian pada program Liqa' Fikri Badan Perhubungan Pas Negeri Melaka di Balai Islam Pernu dekat sini malam tadi.


"Ahli-ahli boleh mengkritik dan menegur pimpinan dengan cara beradab dan berhikmah tetapi bukannya mempertikaikan wala' dan thiqah. Selagi pimpinan tidak menyuruh kepada maksiat dan bertentangan dengan Islam kita wajib memberikan wala' dan thiqah"


"Amat bahaya jika wala' dipermainkan, bahaya, bahaya cukup bahaya kalau institusi wala' ini diperkecilkan dan tidak dihormati"


Menurut beliau tidak kira siapa pimpinan itu samada Ulama', Ustaz, Professional dan aktivis semua ahli mesti wala' dan thiqah.


"Ahli-ahli di peringkat kawasan mesti wala' pada YDP Kawasan, di peringkat negeri kena wala' kepada Pesuruhjaya dan seterusnya"


"Tidak timbul seseorang itu Ustaz atau Ulama dan juga Professional, semua kita mesti memberikan wala' dan thiqah walaupun seseorang itu lebih muda atau lebih junior dari kita, mereka telah diberikan amanah oleh pimpinan parti maka kita kena wala' tegas beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang.


Beliau juga menegaskan bahawa tindakan pihak tertentu yang suka label melabel merupakan satu tindakan yang amat menyedihkan.


"Tidak kira siapa dan mana-mana pihak pun tindakan label melabel merupakan tindakan yang amat menyedihkan kita semua, semua mereka ini serupa sahaja, tidak menghormati orang lain dan tidak faham adab berjemaah"


"Tindakan ini mesti dihentikan kerana ianya tidak memberikan sebaran keuntungan kepada parti dan jemaah" tambah beliau.


Sementara itu dalam program yang sama Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari menjelaskan bahawa kenyataan beliau dalam sebuah portal berita internet baru-baru ini adalah kenyataan peribadi dan tidak mempertikaikan kepimpinan Presiden Parti.


"Saya hanya merasa terkejut dengan kenyataan Setiausaha Agung yang menyatakan PAS menghantar 3 nama dan ianya telah dijelaskan oleh beliau dalam mesyuarat AJK PAS Pusat pada 7 September lalu"


"Kenyataan yang dikeluarkan oleh portal tersebut adalah diambil dari tulisan saya dalam Facebook peribadi saya dan portal tersebut tela memberikan tajuk yang panas sedangkan saya tidak langsung menulis tajuk itu dalam facebook saya" ujar Adly menjawab soalan seorang hadirin pada program tersebut.


Selain Ustaz Idris dan Adly kesemua Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri, saf kepimpinan PAS Kawasan dan Dewan-dewan serta wakil dari cawangan-cawangan seluruh negeri Melaka hadir bagi mendengar taujihat yang diberikan oleh Ustaz Idris Ahmad.Dewan Balai Islam tersebut penuh sesak dan melimpah sehingga keluar.

12 comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter