.

.

28 August 2014

PAS TINGALKAN PAKATAN, BERGABUNG DENGAN UMNO???

Kenyataan Media YDP PAS Bukit Katil.

Ternyata kebimbangan amat sangat menjalar dalam pemikiran ahli-ahli PAS dan PR berikutan tindakan media-media pencacai yang memainkan isu PAS akan tinggalkan Pakatan Rakyat dan bergabung dengan Umno atau PEKEMBAR. 

Dari mana mereka cedok fakta ini tidaklah kita ketahui kerana ternyata isu ini sengaja di gembar-gemburkan pihak pencacai bagi mengeruhkan lagi suasana dalam PAS dan PR. Sebenarnya tidak berbangkit isu PAS akan bergabung dengan PEKEMBAR. Pendirian ini sudah dijelaskan oleh pimpinan PAS untuk kesekian kalinya, namun masih ada orang yang ragu-ragu dan gusar.

Tidak berbanngkit isu keluar dari Pakatan Rakyat. PAS tidak pernah menyatakan tidak setuju dengan cadangan dan keputusan PR dalam isu MB Selangor. Cuma PAS membuat penambahan dan pembaikan terhadap keputusan-keputusan PR dan ianya tidak bercanggah antara satu sama lain.

Berikut adaah fakta yang tidak boleh dinafikan :

1) PAS tidak pernah mengeluarkan kenyataan rasmi untuk keluar dari Pakatan Rakyat. Isu keluar dari PR juga tidak pernah dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat.
2) PAS tidak pernah membuat kenyataan rasmi untuk bergabung dengan Umno/BN dan isu ini juga tidak pernah dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat.
3) PAS tidak pernah mengkhianati sahabat dalam semua tahalluf siyasi dan persepakatan sebelum ini samada dalam Angkatan Perpaduan Ummah dan Barisan Alternatif. Sejarah membuktikan Semangat 46 yang keluar dari Angkatan Perpaduan Ummah dan DAP keluar dari Barisan Alternatif. Manakala semasa dalam Barisan Nasional, PAS ditendang keluar dari BN.
4) PAS sentiasa membuka pintu untuk berkawan dengan sesiapa sahaja demi untuk mencapai matlamat menentang kezaliman, rasuah, penyelewengan dan sebagainya.
Jadi isu PAS akan keluar dari PR dan bergabung dengan Umno tidak berbangkit.

~ Mohd Sofi Abdul Wahab (http://www.facebook.com/sofiwahabpj9)
Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Katil

3 comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter