09 May 2013

LAGI KEBOBROKAN SPR DIBONGKAR?

Satu demi satu kebobrokan Umno/BN serta SPR diketahui rakyat tentang PRU 13 Ahad lalu. Hari ini Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat, Khairul Faizi Ahmad Kamil membuat laporan polis ke atas penemuan beberapa kertas undi dari kawasan DUN Nusa Jaya dalam satu peti undi dari kawasan berlainan.

Khairul Faizi yang merupakan calon PAS DUN Mahkota menemui perkara itu ketika penjumlahan dijalankan untuk pengundian awal pada 5 Mei.

Beliau membuat laporan di balai polis Kluang berkata para ejen mengesan perkara itu apabila mendapatai nama calon PAS untuk Nusa Jaya, Salahuddin Ayub di kertas undi tersebut.

Mahkota terletak dalam kawasan parlimen Kluang manakala Nusa Jaya terletak dalam kawasan parlimen Gelang Patah.

Katanya, ejen pengiraan undi terbabit mengemukakan bantahan kepada pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya dan menuntut agar undi tersebut dikira untuk kerusi Nusa Jaya.

Namun, SPR menganggap undi berkenaan sebagai undi rosak, katanya.

“Kami merujuk peguam dan memutuskan untuk membuat laporan polis kerana mengesyaki peti undi untuk pengundian awal bagi Mahkot, yang dimaterai dan ditempatkan di balai polis, mungkin telah diusik,” katanya.

Beliau menambah, ejen pengiraan berkenaan bagaimanapun tidak melihat sama ada kertas undi tersebut memihak kepada Salahuddin, yang tewas di kerusi Nusa Jaya kepada calon BN Zaini Bakar dengan 2,201 undi.

2 comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter