.

.

16 March 2013

MENGAPA PAS BERKAWAN DENGAN DAP, TOLAK UMNO

Ramai kawan-kawan yang bertanya kepada saya mengapa PAS berkawan dengan DAP, tidak dengan Umno. Mereka berkata ramai yang bertanya soalan tersebut dan ianya gagal dijawab oleh mereka.

Secara mudahnya ingin saya nukilkan sedemikian:

1) DAP tidak rasuah, Umno Rasuah. DAP tiada buat penyelewengan tetapi Umno sudah banyak penyelewengan kuasa dibuat.

2) DAP menolak Hudud sebab mereka bukan Islam, tetapi peliknya Umno tolak Hudud sedangkan mereka beragama Islam. Jadi PAS tak mahu kawan dengan orang Islam yang tolak hukum Islam.

3) DAP tidak pernah bunuh umat Islam, tetapi umat Islam Memali dibunuh oleh siapa?

4) DAP tidak pernah runtuhkan masjid, tetapi banyak surau dan masjid diruntuh atau ditutup oleh kerajaan Umno/BN atas pelbagai alasan.

5) DAP tidak pernah hentikan tazkirah dan kuliah agama di masjid dan surau. Tetapi banyak kuliah dan tazkirah dihentikan oleh pihak berkuasa atas alasan tiada tauliah sedangkan ustaz tersebut lulusan Timur Tengah dan IPTA yang dibina kerajaan sendiri.

6) DAP tidak pernah tangkap rakyat tanpa bicara, tetapi kerajaan pimpinan Umno menggunakan ISA dan akta baru sekarang untuk berbuat demikian.

7) DAP tidak pernah menggadaikan tanah orang Melayu, tetapi sejak merdeka tanah rezab Melayu berjumlah 3 juta hektar tinggal 1.7 juta hektar sahaja. Ini angkara siapa.?

8) DAP tidak pernah mempertikaikan Bahasa Malaysia sebagai Bahasa Rasmi negara tetapi siapa pula yang memperkenalkan PPSMI?

9) DAP tidak pernah merampas dan menganiaya negeri orang Melayu dan umat Melayu tetapi kerajaan Umno/BN menafikan royalti minyak kepada Kelantan dan Terengganu.

10) DAP setia kepada persefahaman dan persepakatan tetapi Umno lah yang menghalau PAS keluar dari Barisan Nasional pada tahun 1974 kini Umno gila talak dan kembali rujuk kepada PAS.

11) Ketika Umno/BN kuat, PAS dipandang sebelah mata, bila Umno/BN lemah, PAS seringkali diajak bergabung

12) Umno BOLEH bergabung dengan MCA, MIC dan lain-lain parti bukan Melayu/Islam sebanyak 11 parti dalam BN, tetapi PAS bergabung dengan 2 parti pelbagai kaum iaitu PKR dan DAP TAK BOLEH pula?

13) PAS bukan parti berasaskan perkauman tetapi Umno adalah perkauman sempit sama seperti MCA dan MIC. PAS menentang dasar berjuang atas perkauman atau Assobiyyah.

14) PAS menentang kezaliman dan penindasan terhadap rakyat atas dasar apa sekalipun. Banyak sekali contoh kezaliman dan penindasan yang dilakukan oleh kerajaan Umno/BN seperti menafikan royalti, bantuan perkapita kepada negeri PR (diberi tidak sepenuhnya dan dilengah-lengahkan), bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat dihentikan, harga barangan dan perkhidmatan semakin naik dan sebagainya.

15) PAS menentang pembaziran yang menjadi amalan kerajaan Umno/BN dengan projek-projek mega yang sebahagian besarnya tidak memberikan manfaat kepada rakyat .......

16) DAP dan PKR menerima dan memeterai perjanjian bahawa Islam tetap menjadi agama Rasmi Malaysia, Sistem Raja Berpelembagaan tetapi dipertahankan, Hak Istimewa Melayu iaitu Perkara 152 & 153 dipertahankan, Bahasa Melayu tetap menjadi Bahasa Rasmi Malaysia.

DAN BANYAK LAGI ..........

Kalau kita lihat dari sudut agama dan siyasah syar'iyyah :-

1) Majlis Syura Ulama' PAS telah bersidang dan meluluskan Tahaluf Siyasi itu persefahaman politik antara PAS dan DAP serta PKR selagi ianya tidak menjejaskan Islam. Ini ditegaskan oleh Presiden PAS baru-baru ini bahawa sehingga kini PAS yakin tidak satu pun kepentingan Islam terjejas dengan persefahaman ini.

2) Nabi Muhammad S.A.W pernah mengadakan persefahaman dengan orang bukan Islam, Nabi pernah menandatangani Perjanjian Hudaibiyyah, menerima ketaatan umat Yahudi di Madinah sebaik sahaja baginda menjadi pemerintah Madinah. Malah orang bukan Islam menjadi penunjuk jalan yang selamat kepada Baginda ketika baginda berhijrah dari Mekah dan Madinah.

3) Dasar Umno yang tidak meletakkan Islam sebagai dasar perjuangan; Al Qur'an dan Sunnah serta Ijmak dan Qias sebagai rujukan dan panduan tidak selari dengan perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS.

.............dan lain-lain.

Moga tulisan ringkas ini mampu menjadi panduan ringkas kepada teman-teman hamba.

Nukilan: Haziq Danial Fauzan, Melaka 16032013.
12 comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter