.

.

13 May 2012

NAJIB TIADA PILIHAN, PERANCIS BOLEH KELUARKAN 'AMARAN MERAH' KEPADANYA?

Amaran Merah atau 'Red Alert' akan dikeluarkan sekiranya Perdana Menteri, Ah Jib Gor masih enggan hadir membantu siasatan rasuah kes kapal selam Scorpene, kata Peguam Perancis, Joseph Breham.

"Waran Tangkap berkuatkuasa dalam Wilayah Perancis. Untuk kawasan antarabangsa 'Amaran Merah' akan dihantar kepada Interpol(Polis Antarabangsa)' kata Breham dalam kenyataannya yang dibaca oleh Pengarah Suaram Cynthia Gabriel.

Katanya, Waraan Tangkap antarabangsa boleh dikeluarkan oleh Hakim Perancis jika Najib Razak enggan membantu siasatan selepas sapian dikeluarkan.

"Jika saksi itu enggan mematuhi sapina tersebut, mahkamah boleh mengeluarkan notis manda d'amener, memaksa saksi hadir ke mahkamah.

"Jika saksi masih tidak mahu mematuhinya, maka waran tangkap boleh dikeluarkan" katanya dalam sidang media 3 Mei lalu.

Perkembangan ini sudah pasti merunsingkan Ah JIb Gor kerana ia sudah tentu menjejaskan peluangnya untuk terus berkuasa jika Umno/BN menang dengan penipuan yang bakal dilakukan pada PRU 13 nanti.

Perdana Menteri Malaysia seperti juga Mahathir boleh mengelak sapina dari mahkamah Malaysi tetapi belum tentu mereka dapat melakukan perkara yang sama di Perancis.

Dipetkik dari : SuarakeADILan

2 comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter