.

.

14 February 2012

Kegagalan laksanakan Pendaftaran Pengundi Automatik SATU TRAGEDI

Penganalisis politik berpendapat kegagalan dua juta orang Melayu dan Bumiputera, yang layak mengundi tetapi masih belum mendaftar sebagai pemilih, ekoran pelbagai sebab dan faktor sebagai satu tragedi kepada pertumbuhan kesedaran berpolitik dan demokrasi negara ini.

Prof. Madya Dr Abu Hassan Hasbullah dari Universiti Malaya menegaskan, kenyataan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar minggu lalu menjadi satu "tragedi" dalam sistem demokrasi negara.


Bagi blog itu bukan suatu tragedi tetapi tragedi yang sebenarnya ialah kegagalan kerajaan dan SPR untuk melaksanakan pendaftaran secara automatik yang menyebabkan isu ini tidak akan selesai sampai bila-bila. 

Saban kali bila SPR memperkatakan tentang pendaftaran pemilih mereka kesal dan terkilan dengan sikap rakyat Malaysia yang layak mengundi tetapi tidak mendaftar. Tetapi mereka tidak pernah menyalahkan diri sendiri yang gagal melaksanakan pendaftaran secara automatik pada zaman ICT ini. Walhal ianya amat mudah dan senang hanya dengan menghubungkan data secara online dengan Jabatan Pendaftaran Negara maka pendaftaran automatik dapat dilaksanakan. 

Malangnya kerajaan dan SPR tetap berdegil tidak mahu menerima nasihat dari NGO, Parti-Parti Politik dan orang perseorangan. Kita pun tidak tahu apa asas yang menyebabkan mereka begitu takut untuk melaksanakan sistem pendaftaran secara automatik ini.


Sementara itu Suhakam mencadangkan kepada kerajaan supaya melaksanakan pendaftaran secara automatik kepada mereka yang layak untuk memilih calon dan parti politik pada pilihan raya umum akan datang kerana tidak melanggar hak asasi manusia.

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suha­kam), Muhammad Sha’Ani Abdullah berkata, dipetik dari Sinar Hairan, kerajaan melalui Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu segera berbuat demikian untuk memberi ruang kepada rakyat negara ini, menentu hala tuju kepimpinan dan masa depan negara.

“Jika dilaksanakan pendaftaran secara automatik, ia seolah-olah menunjukkan semua orang boleh terlibat dalam urusan pentadbiran negara kerana diberi hak untuk memilih wakil rakyatnya secara mudah.

“Bagi kami, malah tidak timbul ia boleh menjejaskan hak asasi seseorang untuk menyertai dan mempengaruhi urusan pentadbiran negara. Begitu pun, kita tidak boleh memaksa seseorang supaya mendaftarkan diri sebagai pemilih,” katanya mengulas kenyataan Bicara Isnin, semalam mengenai 2.1 juta orang Melayu berumur 21 tahun belum mendaftarkan diri sebagai pemilih dengan SPR.

Beliau berkata, hak membuang undi adalah perkara lain dan tidak ada kena-mengena dengan pendaftaran secara automatik.

Sekiranya seseorang dipaksa untuk mengundi atau dikenakan denda kerana gagal menunaikan tanggungjawab sebagai pemilih, kata Muhammad Sha’Ani, ia boleh menjadi kesalahan dan dituduh melanggar hak asasi manusia.

“Untuk memastikan ketelusan dalam melaksanakan pendaftaran pengundi secara automatik, SPR perlu menitikberatkan aspek keselamatan untuk mengelakkan berlaku sebarang penyelewengan.

“Kerajaan juga harus membuat satu undang-undang dan mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang melakukan perkara ini supaya tidak timbul keraguan mengenai sistem berkenaan,” katanya.

Menurutnya, Suhakam mengalu-alukan ia dilaksanakan pada masa terdekat.

“Tanya kerajaan kenapa tidak mahu berbuat demikian kerana bagi kami, ia sepatutnya boleh dilaksanakan,” katanya.

No comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter