.

.

06 December 2011

Negara REPUBLIK : Kenyataan MUHYIDDIN MERBAHAYA dan TIDAK BERTANGGUNGJAWAB

Timbalan Presiden Umno Muhyiddin Yassin baru-baru ini mendakwa Malaysia akan menjadi negara republik sekiranya pembangkang menang pilihan raya.

Presiden Parti KITA Zaid Ibrahim dalam kenyataannya dipetik dari Malaysiakini hari ini menyifatkan kenyataan Muhyiddin di perhimpunan agung Umno minggu lalu itu sebagai "berbahaya dan tidak bertanggungjawab."

Mengulas lanjut, Zaid berkata kenyataan itu juga dikesali dan amat membimbangkannya kerana ia hanya akan melebarkan lagi jurang di antara kelompok kaum.

"DAP telah dilabel sebagai parti rasis dan orang Melayu di dalam pembangkang disifatkan sebagai pak turut golongan Cina.

"Nampaknya pemimpin kita hari ini mahu memang pilihan raya umum dengan apa jua cara, dan mereka hanya mementingkan kedudukan dan kuasa sendiri berbanding kesejahteraan Malaysia dan rakyatnya.

Bekas menteri kabinet itu juga berkata, serangan ke atas DAP hanya akan merenggangkan masyarakat Cina tetapi tidak akan menyakiti golongan berkenaan yang mampu berdikari.

Sebaliknya, orang Melayulah yang akan menderita kerana Umno hanya hanya menawarkan retorik liar seperti itu, katanya lagi.

Kenyataan Muhyiddin tersebut sangat jahat dan berunsur fitnah kerana tiada satu pun bukti yang menyokong kenyataan beliau tersebut. Jelas sekali pimpinan Umno  sangat terdesak sekarang hingga sanggup mengeluarkan kenyataan yang tidak benar dan fitnah.

Blog ini menyokong pendapat Zaid yang masih jelas kekal bersama pembangkang dan tidak mahu bersekongkol dengan parti perkauman seperti Umno. 

Blog ini juga mengucapkan terimakasih dan tahniah kepada Zaid yang mengeluarkan kenyataan bahawa parti itu tidak akan menawarkan calon untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang sekiranya tindakan itu menjejaskan peluang pembangkang.

2 comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter