.

.

12 December 2011

Malang KAK IJAT - Nampaknya kena BERSARA AWAL?

Ketua Wanita Umno, Kak Ijat kemungkinan besar akan bersara awal kerana skandal NFC. Malang sungguh Kak Ijat. Ingatkan beliau lebih cerdik dari Rafidah. Tetapi nampaknya Kak Fidah lebih cerdik. Kak Fidah tidak pernah di'tangkap' dengan kes semacam kes Lembu ini. Kak Fidah pandai simpan. Kak berhentipun kerana kalah bertanding bukannya dipaksa berhenti kerana skandal seperti Isu Lembu ini.

Sekarang ramai yang ber'gumbira' dengan isu Kak Ijat ini. Antaranya tentulah Raja Nong Chik yang dari dahulu mengintai kerusi Parlimen Lembah Pantai. Raja Nong Chik kempunan hendak bertanding pada PRU 2008 di Lembah Pantai kerana Kak Ijat berkeras hendak bertanding di situ. Bila Kak Fidah tersungkur di tangan Nurul Izzah anak Raja ini 'gumbira'. Kini beliau lebih 'gumbira' kerana Kak Ijat sedang dibelenggu masalah yang Kak Ijat cari sendiri. Selain Raja Nong Chik ramai lagi yang sedang ber'gumbira' antaranya tentulah Timbalan Kak Ijat Kamaliah Ibrahim, bekas Ketua Puteri Azalina dan Noraini yang sudah tentu mengintai peluang untuk menduduki kerusi No 1 Wanita Umno. Sekarang ini pun tak ada pemimpin Wanita yang menonjol selain Kak Ijat.

Hari ini Kak Ijat tersentak lagi. Kali pemimpin MCA pula menggentak Kak Ijat. Lembu Kak Ijat di kandang pun terbatuk-batuk mendengar desakan dari MCA ini. Malaysiakini melaporkan bahawa parti komponen BN, MCA akhirnya berani bersuara mendesak Ketua Wanita Umno itu supaya berundur selepas terpalit dengan kontroversi projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) milik suaminya.

"Shahrizat telah ditolak oleh pengundi pada pilihan raya umum lalu. Kali ini, beliau terbabit pula dalam isu NFC,  dengan ini, tidak ada sebab untuk beliau bertanding sekali lagi," kata timbalan setiausaha Pemuda MCA, Loh Chew Jun dalam satu kenyataan hari ini.

Pada pilihan raya umum 2008, Shahrizat gagal mempertahankan kerusi parlimen beliau di Lembah Pantai. Ketua Wanita Umno itu tumbang di tangan  naib presiden PKR Nurul Izzah Anwar.

Beliau bagaimanapun, kemudiannya dilantik sebagai senator dan diangkat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat.


Kesian Kak Ijat ......baru hendak membina empayar dalam kerajaan dan Wanita serta perniagaan dah kena ..............itulah akibatnya apabila kita tidak amanah dan tidak beretika .....

No comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter