.

.

08 November 2011

TARIF ELEKTRIK NAIK : Rakyat terus terkorban?

NONESempena Hari Raya Korban, kemungkinan besar rakyat akan terus terkorban? Ini kerana kita semua baru sahaja mendengar laporan bahawa TNB mengalami kerugian. Adakah ini menandakan bahawa rakyat akan terus dibebankan dengan kenaikan tarif hanya kerana kegagalan syarikat tersebut menguruskan perniagaannya dengan baik. Atau adakah laporan itu dibuat bagi mengHALALkan kerajaan meluluskan permohonan TNB uintuk menaikkan tarif elektrik?

Malaysia hari ini melaporkan Tenaga Nasional Bhd (TNB) dilaporkan menghadapi masalah aliran tunai yang gawat dan bergelut untuk membayar kos tinggi bahan api alternatif.

Menurut laporan akhbar the Star hari ini, keadaan itu disebabkan kekurangan bekalan gas yang berlaku kali ini pada skala yang lebih besar.

Terdapat cadangan bagi kos berkenaan dikongsi bersama berdasarkan pengalaman sebelum ini pada tahun 2002, iaitu pada nisbah 40:30:30, yang akan ditanggung oleh pembekal gas Petroliam Nasional Bhd (Petronas), TNB sendiri dan pengeluar tenaga bebas (IPP). Namun pihak-pihak tertentu memilih mengabaikannya.

Menurut the Star, TNB mendakwa firma utiliti gergasi itu tidak lagi mampu untuk membayar manakala IPP pula berpendirian bukan tanggungjawab mereka untuk membayar.

No comments:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter