.

.

30 November 2011

Muhyiddin tuduh DAP pengkhianat Negara, anti Melayu, SIAPA SEBENARNYA PENGKHIANAT MELAYU?

Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin dalam ucapan perasmian Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno semalam mendakwa Umno tiada galang gantinya. Umno parti yang membela Islam dan orang Melayu. BENARKAH DAKWAAN ITU?

Bagi blog ini pengkhianat Melayu sebenar ialah Umno dan pimpinannya bukan Anwar Ibrahim, bukan DAP, bukan PAS!

Jangan kita lupa, Umno telah melakukan pelbagai pengkhianatan terhadap orang-orang Melayu semenjak pemerintahan Dr. Mahathir sehingga sekarang di bawah Najib.

Sewaktu zaman pentadbiran Dr. Mahathir lagi, imuniti raja-raja Melayu telah dihapuskan, padahal institusi Raja Melayu merupakan simbol ketuanan orang Melayu,nyatalah Umno sendiri telah merosakkannya.

Seterusnya, pengkhianatan Umno yang kedua terbesar yang dibuat Mahathir ketika itu ialah dengan merosakkan sistem kehakiman negara. Campur tangan di dalam sistem kehakiman negara, yang menjadi simbol kedaulatan undang-undang negara, dan krisis ini membawa kepada pemecatan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas dan beberapa Hakim Kanan lain turut diambil tindakan.

Kemudian, kerajaan Umno menarik balik royalti minyak selepas pilihanraya umum 1999 yang menyaksikan Terengganu jatuh ke tangan PAS. Walhal majoriti besar rakyat negeri Terengganu adalah daripada orang-orang Melayu dan Umno sanggup berbuat demikian demi membalas dendam akibat kalah teruk dalam pilihanraya berkenaan. Royalti Minyak kepada Kelantan sehingga ke hari ini tidak diberi sedangkan termaktub dalam perjanjian bahawa negeri berhak diberikan royalti jika minyak digali di perairan negeri masing-masing.

Dasar pembelajaran dan pengajaran Sains dan Matematik di dalam bahasa Inggeris (PPSMI) yang secara terang melanggar Perlembagaan Malaysia dan Dasar Bahasa Melayu juga dilakukan oleh Dr. Mahathir. Pengkhianatan yang dibuat ini, secara langsung melemahkan pencapaian anak-anak Melayu di dalam kedua-dua subjek berkenaan; Sains dan Matematik.

Berikut adalah 17 pengkhianatan Umno terhadap orang Melayu :-
1. Melemahkan institusi raja-raja Melayu yang menjadi simbol ketuanan Melayu. Umno telah meminda perlembagaan menghad kuasa Raja-Raja Melayu di era 90-an dahulu.
2. Melemahkan sistem kehakiman negara dengan menganggu kebebasan penghakiman dan memecat Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas.
3. Menarik balik royalti rakyat petroleum rakyat Terengganu yang majoriti orang Melayu serta tidak membayar royalti minyak kepada Kelantan sehingga ke hari ini.
4. Memperkenalkan PPSMI; meminggirkan bahasa Melayu.

5. Menarik peruntukan geran kepada Sekolah Agama Rakyat, tempat belajar agama anak-anak Melayu.
6. Memperkenalkan meritrokrasi; mengurangkan peluang belajar anak-anak Melayu.
7. Memperkenalkan PTPTN dan mengurangkan biasiswa kepada anak-anak Melayu. Para siswazah terpaksa membayar balik pinjaman dengan kadar 'interest' 4 % setahun.
8. Persempadanan semula pilihanraya oada 2002; mengurangkan kawasan majoriti orang Melayu.
9. Menafikan hak royalti rakyat Kelantan yang majoriti Melayu.
10. Memperkenalkan Islam Hadhari yang mengelirukan orang Melayu.
11. Menyenaraiawamkan syarikat TH Plantation yang dahulunya dimiliki 100% oleh Tabung Haji dan dimiliki oleh orang Melayu. Tetapi sekarang orang bukan Melayu boleh memiliki saham TH Plantation.
12. Menggabungkan syarikat-syarikat konglomerat orang Melayu iaitu; Sime Darby,Guthrie dan Golden Hope, dan sekaligus mengurangkan peluang orang Melayu daripada tiga syarikat kepada satu syarikat sahaja.
13. Memetik kenyataan Mufti Perak, Dato’ Harussani – 250 ribu orang Melayu murtad. Semua ini adalah di bawah pemerintahan kerajaan Umno.
14. Mewujudkan Wilayah Iskandar yang menjadi zon bebas, maka orang-orang Singapura boleh masuk secara bebas ke sana.
15. Krisis Menteri Besar di Perlis dan Terengganu apabila Umno sendiri yang menentang keputusan Sultan di negeri berkenaan.
16. Membubarkan Kementerian Pembangunan Usahawan yang menjadi sumber bantuan usahawan-usahawan Melayu.
17. Memperkenalkan liberalisasi ekonomi, maka sekaligus menghapuskan Dasar Ekonomi Baru yang tujuannya membantu ekonomi orang-orang Melayu Bumiputra.

18. Keluasan Tanah rizab orang Melayu berkurang dengan begitu drastik jika dibandingkan dengan saiz semasa kita merdeka 1957.


dan banyak lagi .....................

Jadi siapa sebenarnya pengkhianat Melayu??????

1 comment:
Write comments
Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter