BERITA TERKINI DARI MESIR ; HARAPAN UNTUK MORSI KEMBALI MEMERINTAH SEMAKIN CERAH


Washington meminta Presiden Dr Mursi dibebaskan selepas tekanan yang kuat diberikan rakyat Mesir di mana kebanyakan penyokong beliau mula berhimpun di dua tempat iaitu medan Rabiatul Adawiah dan Medan An Nahdhah berhadapan Universiti Kaherah, berikut merupakan berita seperti dikhabarkan oleh siaran langsung al-Jazeera :


1. Washington secara rasminya menuntut pembebasan Dr Mursi

2. Saluran TV " Arabiah" mengelirukan , di samping banyak percanggahan dalam berita yang disiarkan.

3. Beberapa orang kepimpinan utama Kem Dalam Negeri zaman Mubarak mula melarikan diri kerana mereka mula merasakan natijah yang bakal berlaku; iaitu kembalinya Mursi dan jatuhnya sistem kepolisan mereka dan akan bermulanya nanti penangkapan ke atas mereka.

4. Kebimbangan dan ketakutan untuk menyertai kabinet bagi kerajaan baru yang merampas kuasa ini.

5. Tersebar berita- berita yang tidak dapat disahkan tentang kemungkinan berlakunya pengisytiharan rampasan kuasa baru yang dilakukan oleh beberapa orang pegawai tentera untuk mengembalikan kuasa Mursi.

5. Sebahagian pemimpin rejim Mubarak yang sebelum ini telah terbang ke UAE tidak kembali semula ke Mesir kerana bimbang dengan kemungkinan kegagalan rampasan kuasa yang telah berlaku.

6. Senarai hitam nama mereka yang dilarang keluar negara telah disediakan terhadap semua yang terlibat dalam rampasan kuasa. Arahan tangkap juga telah disiapkan.

7. Masyarakat Dunia khususnya barat mula mengalihkan perhatian terhadap perhimpunan besar-besaran rakyat Mesir, khususnya terhadap kehadiran seorang wanita Kristian semalam yang telah muncul di atas pentas menyatakan pendirian beliau dan juga pendirian sebahagian besar rakyat Mesir bersama legitimasi dan tuntutan mengembalikan Presiden Dr Mursi

Kenyataan ini telah diumumkan secara langsung dari pentas dan siaran langsung Al Jazeera

YA ALLAH MAKBULKAN DOA ORANG YANG DIZALIMI DENGAN MENGEMBALIKAN PRESIDEN MORSI MENJADI PEMERINTAH MESIR.

Sumber : Al Jazeera


FB Norsiah Harun

Comments

jalilnor said…
morsi is legitimate leader choosen by majority people of egypt. who are you FATAH AL SISI N THE GANG TOPLED HIM??? Or your supporters either US, SYRIA, SAUDI OR OTHERS collaborating with Fatah?????
jalilnor said…
morsi is legitimate leader choosen by majority people of egypt. who are you FATAH AL SISI N THE GANG TOPLED HIM??? Or your supporters either US, SYRIA, SAUDI OR OTHERS collaborating with Fatah?????
Anonymous said…
Perkara palsu takan dpt diselidungi lagi bila semua orang tahu dah dia bohong..
Anonymous said…
Amin..
Unknown said…
Kembalikan Demokerasi kepada Morsi yang dipilih rakyat. nasihat kepada rakyat Malaysia yang suka Tunjuk Keras kepala supaya nak jatuhkan kerajaan melalui pilihanraya bukan secara samseng jalanan .
okelah said…
Sampaikan kpd smua manusia ...
Taatlah kpd Alloh SWT dan ikutilah cara hidup nabi SAW
Insya Alloh ...Alloh akan selesaikan masalah umat islam
Unknown said…
Takutlah kpd Alloh SWT ....
Alloh akan selesaikan masalah umat islam